Кламер БГ - Новини: Поляци протестират в защита на медийната свобода

Поляци протестират в защита на медийната свобода

Европа

|
Пон, 20 Дек 2021г. 13:11ч.
Поляци протестират в защита на медийната свобода

Протестът във Варшава, Сн. ЕПА/БГНЕС

Демонстрации в защита на медийната свобода и в подкрепа на телевизия Те Фау Ен се проведоха в градове в Полша, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Във Варшава хиляди поляци протестираха пред президентския дворец с искане държавният глава да наложи вето на приет миналата седмица закон, който според тях би ограничил медийната свобода в страната.

Демонстрациите, ръководени от опозиционни формации, бяха свикани, след като парламентът в петък неочаквано прие законопроект, който предвижда затягане на правилата за притежаване на медии от чуждестранни собственици, в частност засягайки дейността на телевизионния канал Те Фау Ен 24, собственост на американската компания "Дискавъри".

В Краков протестиращи развяваха плакати с надписи "Долу ръцете от Те Фау Ен" и "Свободна Полша, свободни хора, свободни медии".

Новинарският канал Те Фау Ен 24, който излъчва критични към правителството репортажи, заяви, че над 1,5 милиона души са подписали петиция в негова защита.

Управляващата партия "Право и справедливост" отдавна казва, че чуждестранните медийни организации имат твърде голямо влияние в Полша и изкривяват обществените дебати.

Критиците твърдят, че ходовете на правителството срещу чуждестранните медийни организации са част от все по-авторитарен дневен ред, следван от Варшава.

Законопроектът, който още не е подписан от президента Анджей Дуда, влоши отношенията между близките съюзници Полша и САЩ във време на повишено напрежение в Източна Европа заради засилената според някои страни агресивност на Русия.

mediapool.bg