Кламер БГ - Новини: Полша отстъпи от скандалната съдебна реформа

Полша отстъпи от скандалната съдебна реформа

Европа

|
Четв, 22 Ноем 2018г. 08:29ч.
Полша отстъпи от скандалната съдебна реформа

Полша отстъпи от подложената на остри критики от Европейския съюз съдебна реформа, предвиждаща пенсиониране на върховните съдии, навършили 65-годишна възраст.

Долната камара на полския парламент одобри промени в закона за Върховния съд, даващи възможност на вече пенсионирани магистрати да се върнат на работа.

Промяната бе предложена, след като миналия месец Съдът на ЕС директно разпореди на страната да отмени скандалната реформа и пенсионираните върховни съдии да бъдат възстановени на постовете си при условията, действащи преди влизането в сила на новия закон.

Освен това съдиите в Люксембург наредиха на властите в Полша да не назначават нови съдии на мястото на пенсионираните.

"Общият модел на тези реформи е, че изпълнителната и законодателната власт сега могат да се намесват в цялата структура на съдебната система", коментира преди два дни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс пред комисията за граждански свободи в Европейския парламент.

Брюксел и Варшава са в конфликт от края на 2015 г. заради реформите на националконсервативното полско правителство, които според ЕК поставят съдебната власт под политически контрол и подкопават европейските ценности.

mediapool.bg