Кламер БГ - Новини: Полският президент подписа спорен закон за комисия за борба с руското влияние

Полският президент подписа спорен закон за комисия за борба с руското влияние

Европа

|
Пон, 29 Май 2023г. 18:34ч.
Полският президент подписа спорен закон за комисия за борба с руското влияние

Анджей Дуда

Полският президент Анджей Дуда разреши създаването на комисия за разследване на "руското влияние в Полша". Опозицията и редица правни експерти вече нарекоха новия орган "противоконституционен" и "сталинистки", съобщи Франс прес.

Всички опозиционни партии от левицата, от центъра и дори от крайната десница заявиха, че няма да участват в работата на тази комисия, която според Шимон Холовня, председател на центристката партия "Полша 2050", бележи "края на демокрацията" в Полша. Той добави, че тя тласка страната към "гражданска война".

Комисията ще има девет членове, избирани от долната камара на доминирания от консервативните националисти парламент. Тя ще може да решава дали политиците в страната са се поддали на руско влияние в периода 2007-2022 г. и да ги взима решения срещу тях, без върху всичко това да има ефективен контрол от страна на съдебната власт, предупреждават наблюдателите. На лице, което бъде сметнато за виновно, ще може да бъде забранено да заема публични длъжности, свързани с достъп до публични финанси и класифицирана информация, за срок от 10 години, за да се "предотврати възможността то отново да действа под руско влияние в ущърб на интересите на Република Полша", предвижда законът. Ръководителят на комисията ще бъде назначен от полския премиер Матеуш Моравецки. Нейните членове няма да носят отговорност за решенията си.

Според правителството подобна комисия е от съществено значение за елиминиране на руското влияние в страната. "Надявам се, че парламентът ще избере отговорно членовете на комисията", подчерта президентът Дуда.

Парламентът на Полша е контролиран от партията "Право и справедливост" (ПиС) и от нейните съюзници. Самият Дуда е член на това мнозинство, припомня АФП.

Президентът добави, че ще изпрати постфактум закона в Конституционния съд - процедура, която не пречи на влизането му в сила. Дуда обяви също, че ще поиска от Моравецки да предложи на Европейския съвет да създаде комисия за разследване на руското влияние на европейско равнище.

Според критиците на новия текст създаването на новата структура нарушава конституционните принципи за разделение на политическата и съдебната власт, като органът придобива правомощията както на прокурор, така и на съд. Опозицията нарича текста "Законът Туск" на името на Доналд Туск, лидера на основната центристка опозиционна партия "Гражданска платформа". Той е бил премиер на Полша от 2007 до 2014 г., а след това председател на Европейския съвет. Според опозицията целта на закона всъщност е да компрометира опонентите на правителството и да попречи на Туск да спечели изборите наесен.

mediapool.bg