Кламер БГ - Новини: Полската реформа в пенсионната възраст на съдиите нарушава европейското право

Полската реформа в пенсионната възраст на съдиите нарушава европейското право

Европа

|
Вт, 05 Ноем 2019г. 16:12ч.
Полската реформа в пенсионната възраст на съдиите нарушава европейското право

Приетата в Полша реформа, с която се понижава пенсионната възраст на редовите съдии, нарушава европейското право, постанови днес Съдът на Европейския съюз, цитиран от ДПА и Франс прес.

Варшава вече внесе поправки в реформите под натиска на Европейската комисия, която потърси становището на Съда на ЕС в Люксембург. В оповестеното днес решение обаче съдът не споменава тези промени.

Съгласно реформата пенсионната възраст на съдиите в нискоинстанционните съдилища се намалява от 67 на 65 години за мъжете и на 60 години за жените, а министърът на правосъдието получава пълномощия да удължава мандата на конкретни съдии.

Според Съда на ЕС промените са в разрез с принципите за равно заплащане на мъжете и жените и биха могли да поставят под съмнение независимостта на съдебната система.

Европейската комисия очаква полските власти да обезщетят съдиите, пострадали от промените на възрастта за пенсиониране. Това съобщи говорител на Европейската комисия, след като Съдът на ЕС определи предприетите от Варшава промени като незаконосъобразни.

В решението си Съдът на ЕС не посочва вида на необходимото обезщетение, то трябва да бъде определено от полските власти, посочи говорителят. Готови сме да подпомогнем търсенето на решения по откритите въпроси, добави той.

Говорителят приветства предприетите междувременно от Полша промени в спорните правила. Той отбеляза, че въпреки това остава неясно положението на съдиите, засегнати от отхвърлените от Европейския съд промени.

mediapool.bg