Кламер БГ - Новини: Повече от 500 мигранти пристигнаха на испанските Канарски острови само за ден

Повече от 500 мигранти пристигнаха на испанските Канарски острови само за ден

Европа

|
Ср, 04 Окт 2023г. 15:54ч.
Повече от 500 мигранти пристигнаха на испанските Канарски острови само за ден

Сн. ЕПА/БГНЕС

Службите за спешна помощ на испанските Канарски острови съобщиха, че повече от 500 мигранти са пристигнали на архипелага с четири големи дървени лодки тази седмица, предаде АП, като се позова на пост на местните власти в социалната платформа "Екс" (доскоро "Туитър").

Една от лодките е превозвала 280 мигранти. Това е най-големият брой мигранти в една лодка, откакто трафикантите на хора започнаха през 1994 г. да използват редовно маршрута през Канарските острови, отбелязва испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Координаторът на Испанския Червен кръст Хосе Верона каза пред АП, че не е виждал толкова много хора в една лодка от 2008 г., когато 234 души са пристигнали с един плавателен съд.

Само петима от мигрантите са имали нужда от медицинска помощ при пристигането си в малко пристанище на южния край на остров Ел Йеро на Канарските острови. През последните дни още стотици мигранти бяха заловени при опит да достигнат други острови от архипелага, разположен край северозападното крайбрежие на Африка, както и на други места в континентална Испания.

Според министерството на вътрешните работи на Испания близо 15 000 мигранти, повечето тръгнали от Сенегал, са достигнали до Канарските острови с лодки от 1 януари до 30 септември 2023 г., което е с 20 процента повече в сравнение със същия период на миналата година.

mediapool.bg