Кламер БГ - Новини: Париж намекна, че няма да отстъпи на ЕС постоянното си място в СС на ООН

Париж намекна, че няма да отстъпи на ЕС постоянното си място в СС на ООН

Европа

|
Четв, 29 Ноем 2018г. 18:25ч.
Париж намекна, че няма да отстъпи на ЕС постоянното си място в СС на ООН

Франция индиректно отхвърли възможността да отстъпи на Европейския съюз постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН, предаде Франс прес.

"Франция гледа благосклонно на разширяването на Съвета за сигурност, за да може постоянни членове да станат Германия, Япония, Бразилия, Индия, а също така и две африкански държави", посочи в изявление френското външно министерство.

Германският вицеканцлер и министър на финансите Олаф Шолц предложи вчера Франция да отстъпи на Европейския съюз постоянното си място в Съвета за сигурност на ООН, припомня Франс прес.

Париж заяви, че е готов да съгласува позицията си с Германия в духа на френско-германското партньорство.

Германия бе определена за една от страните, които ще заемат от януари 2019 г. непостоянно място в Съвета за сигурност. Непостоянните места в Съвета са девет и се заемат за период от две години.

Франция е един от постоянните членове на Съвета за сигурност на ООН, редом с Великобритания, Китай, Русия и Съединените щати.

Париж също така увери, че ще вземе предвид позициите на всички европейски страни, когато изразява своите национални позиции и че ще участва активно при координирането на обща позиция на ЕС в ООН.

mediapool.bg