Кламер БГ - Новини: Очертава се победа на десницата в Швеция, чакат се окончателните резултати

Очертава се победа на десницата в Швеция, чакат се окончателните резултати

Европа

|
Пон, 12 Септ 2022г. 14:18ч.
Очертава се победа на десницата в Швеция, чакат се окончателните резултати

Лидерът на

Неокончателните резултати от вчерашните парламентарни избори в Швеция показват, че се очаква блокът от десни партии да победи левия блок, оглавяван от премиерката Магдалена Андершон. Консервативната група включва популистка антиимигрантска партия, която постигна най-доброто си представяне досега, предаде АФП.

Резултатите обаче са толкова близки, че изборният орган заяви, че окончателният резултат няма да бъде известен преди сряда, докогато ще бъдат преброени всички гласове, включително подадените в чужбина.

Според предварителните резултати управляващите леви социалдемократи на Андершон са спечелили 30,5 % от гласовете, повече от всяка друга партия. Въпреки това се оказва, че блокът от четири леви партии не е успял да получи мнозинство в 349-местния парламент.

Първоначално прогнозите предричаха победа, макар и с малка преднина, за лагера на Андершон, но с напредването на преброяването на гласовете резултатите започнаха да клонят в полза на консерваторите. Тази сутрин данните сочеха, че консерваторите изглежда ще имат 176 места, а лявоцентристкитят блок - 173.

В реч пред своите поддръжници Андершон заяви, че макар резултатите още да не са ясни, очевидно е, че социалдемократическото движение, което се основава на идеалите за създаване на равноправно общество и силна социална държава, остава силно в Швеция.

Като най-голям победител се очертава популистката антиимигрантска партия "Шведски демократи", която постигна силен резултат от близо 21%, най-добрият ѝ досега. Партията спечели благодарение на обещанията си да се бори с престрелките и насилието, упражнявано от престъпни групировки, които разклатиха чувството за сигурност на много хора в Швеция.

Партията има корени в бялото националистическо движение, но преди години започна да изключва екстремистките елементи. Въпреки, че промени имиджа си, избирателите дълго време я възприемаха като неприемлива и другите партии я отбягваха. Но това се промени и резултатът ѝ на тези избори показва колко далеч е стигнала в процеса на придобиване на признание, отбелязва Франс прес.

"Сега сме втората по големина партия в Швеция и изглежда, че така и ще бъде", заяви лидерът на партията Ими Окешон пред своите поддръжници. "Сега знаем, че ако има промяна във властта, ние ще имаме централна роля в това", каза той. "Нашата амбиция е да участваме в правителството."

По време на кампанията консервативният блок беше воден от дясноцентристката Умерена коалиционна партия, която спечели 19%. Преди това тя беше втората по големина партия в страната. Лидерът й Улф Кристершон заяви пред своите поддръжници, че е готов да се опита да създаде стабилно и ефективно правителство.

Независимо от резултата от изборите Швеция вероятно ще бъде изправена пред дълъг процес на съставяне на правителство, както стана след изборите през 2018 г.

Андершон, 55-годишна икономистка, стана първата жена министър-председател на Швеция преди по-малко от година и беше начело на страната, когато тя взе историческото решение да се присъеди към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Ими Окешон - националистът, извел крайната десница в Швеция от политическата периферия

За 17 години начело на "Шведските демократи" Ими Окешон издигна крайнодясната партия от парий в политическия пейзаж на страната до играч от тежка категория, необходим на десницата, за да управлява след изборите в неделя, пише Франс прес.

Основен победител в крайно оспорвания вот, 43-годишният едър мъж с очила и добре оформена брада поддържа образ на "нормален швед".

Съвсем в духа на политическата линия, превърнала партията наследник на една неонацистка групировка - "Bevara Sverige Svensk" ("Да запазим Швеция шведска"), в приятна националистическа формация с лого, изобразяващо цвете.

"Той си гради имидж на обикновен човек (. . .), който си пече наденички, пътува до Канарските острови с чартър и говори на обикновен език", имидж на някой "съсед с жилище средна ръка в малко селище", коментира за АФП Йонас Хинфорс, преподавател по политология в Гьотеборгския университет.

Дошъл от средната класа - с баща предприемач и майка помощник медицинска сестра, Ими Окешон е роден в Сьолвесборг, градче с 9000 жители в Южна Швеция.

Именно в селския регион Сконе, където пред къщите са забити пилони с шведското знаме и хората поглеждат с тревога към близкия главен град Малмьо, населен с много имигранти, "Шведски демократи" строят своята първа крепост.

Влязъл в политиката съвсем млад, Окешон става член на партията през 90-те, разочарован от престоя си в основната партия от шведската десница - "Умерените" (Умерената коалиционна партия, б. р.), и я оглавява през 2005 г., когато тя едвам крета, събирайки към 1 на сто от гласовете.

Под ръководството на този любител на трилъри и пица с пържени картофки отгоре партията сменя идентичността си както по форма, така и по съдържание.

През 2006 г. тя си избира нова емблема - кротка на вид синя анемония с жълти тичинки (двата национални цвята на Швеция) вместо предишния далеч по-агресивен факел.

Същевременно партията се стреми да се откъсне от расистките, изповядващи насилие групички, афиширайки политика на "нулева толерантност" към расизма.

Това е само лустро, обвиняват я критиците й: през август разследване на шведската изследователска група "Акта публика" стигна до извод, че 289 политици от парламентарни партии в Швеция са имали расистко или нацистко поведение или действия; а огромното мнозинство от тях (214) са членове на "Шведски демократи".

Споровете около множеството "черни овце" в редиците им така и не спират, но партията бързо напредва - 5,7 на сто от гласовете и първи депутати в парламента през 2010 г., 12,9 на сто и трета позиция в Риксдага през 2014 г., а през 2018 г. вече 17,5 процента от гласовете.

Минало на викинги

Силната имиграция в Швеция й влива нови сили - през 2014-2015 г. страната приема близо 250 000 търсещи на убежище, повече от всяка друга европейска държава на глава от населението (около 10 милиона жители).

В началото на септември "Шведски демократи" разпространяват видеоклип, озаглавен в стил Тръмп: "Швеция трябва отново да заживее добре" - идеализираща ода на шведския народ, възпяваща викингското му минало и митичните елфи.

Развитието на партията силно привлича в лагера й консервативните избиратели, а също и социалдемократите, особено мъжете от работническата класа.

"Според мен (успехът ни) се дължи на това, че хората не вярват, че другите партии гледат сериозно на положението им", заяви Окешон пред АФП на предизборен митинг в Стокхолм през август.

"НЕ И като другите партии", настояват "Шведски демократи" в лозунга си от 2022 г.

Въпреки това свое публично представяне "Шведски демократи" обаче поукротиха нещата, както и други националистически формации в Европа, изтъкват аналитиците.

Свършено е със спорните фрази като думите на Ими Окешон, нарекъл веднъж мюсюлманите "най-голямата чуждестранна заплаха след Втората световна война".

Подкрепяла някога идеята за "Швекзит", през 2019 г. партията установи, че не среща разбиране в обществото, и се отказа от идеята за излизане от Европейския съюз.

Според Йонас Хинфорс "Шведски демократи" се трансформират от партия, "която казва "не" на всичко, в партия (. . .), започнала да схваща, че има начин да упражнява възможно най-силно влияние".

Независимо от успехите Окешон има и слаби места: през 2014 г. той признава, че е зависим от онлайн игрите, а после се налага половин година да стои настрана от политиката заради преумора.

mediapool.bg