Кламер БГ - Новини: Опасения от евентуален "спящ" кибершпионаж срещу фирми в Германия

Опасения от евентуален "спящ" кибершпионаж срещу фирми в Германия

Европа

|
Ср, 05 Септ 2018г. 13:52ч.
Опасения от евентуален "спящ" кибершпионаж срещу фирми в Германия

Нараства броят на държавите, които са в състояние да пробиват компютърни мрежи и да вкарват в тях зловреден софтуер, за да съботират инфраструктурата на други страни. Това констатира директорът на германското контраразузнаване на конференция по сигурността, цитиран от Ройтерс.

По думите на Ханс-Георг Маасен, директор на Федералната служба за защита на конституцията (Bundesamt fur Verfassungsschutz), Китай, Русия и други страни продължават опитите си да проникнат в компютрите на германски компании, за да откраднат ценна промишлена информация. По думите му у разузнавателните служби се засилват опасенията от т.нар. кибербомби, които да бъдат инсталирани в мрежата на нищо не подозираща компания и да избухнат впоследствие.

"В случаи като Китай и Русия ясно виждаме действия, подобни на шпионаж, но те могат да бъдат и саботаж с цел атака в някой бъдещ момент срещу компании в Германия - инфраструктурни фирми в широкия смисъл", каза Маасен. Според него разузнавателните служби гледат на този сценарий със загриженост.

Киберексперти предупреждават, че Германия със своето високо технологично равнище е особено привлекателна мишена за хакери от всякакъв вид, вкл. държавни агенти. Маасен подчерта, че незабелязано пуснатата кибербомба със закъснител може да прекъсне например енергийни мрежи в момент на геополитическо напрежение.

Такива нападения може да дойдат от кръг от държави, увеличили експертния си потенциал в киберпространството. В годишния си доклад германското контраразузнаване изтъква бързото развитие на кибертехнологиите в Иран, но не споменава за опасения от "спящи атаки". През декември Федералната служба предупреди също за опитите на Китай да използва мними профили в социалната мрежа "LinkedIn", за вербува за шпиони високопоставени бизнесмени и учени от Германия, припомни Ройтерс.

Ханс-Георг Маасен каза днес, че неговата служба е опасява, че Китай се стреми да се сдобие с доминираща позиция в ключови технологични сектори чрез инвестиции в германски фирми в рамките на инициативата "Made in China 2025". Според него това е "политически проект, в който правителството харчи много пари не само за да инвестира, а за да купи информация за своя технически прогрес или за да придобие позиции в определени сфери, така че за други да бъде невъзможно да продължат да се развиват в тях".

mediapool.bg