Кламер БГ - Новини: Одобрението за полската "Право и справедливост" е спаднало драстично

Одобрението за полската "Право и справедливост" е спаднало драстично

Европа

|
Четв, 29 Март 2018г. 15:31ч.
Одобрението за полската "Право и справедливост" е спаднало драстично

Одобрението за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС) е спаднало драстично, сочат резултатите от анкета, цитирани от Ройтерс.

Според проучването на агенцията "Кантар Милуорд Браун", поръчано от полската телевизия Те Ве Ен, изборната подкрепа за ПиС сега е 28 на сто, което е с 12 пункта по-малко от предходния месец. Това е най-големият спад в популярността на партията в анкетите на тази социологическа фирма за последните 10 години.

По думите на Куба Антошевски, говорител на "Кантар Милуорд Браун", това е резултат от явлението "малките камъчета обръщат колата". "Натрупали са се много събития и те излизат на повърхността", каза той по повод протестите срещу затягането на закона за абортите и спора с Израел.

През последните няколко месеца различни социологически проучвания регистрираха подкрепа за ПиС от 40 и повече процента на фона на големия икономически растеж, рекордно ниската безработица и повишените социални разходи.

Публикуваните от Те Ве Ен резултати отреждат на опозиционната "Гражданска платформа" 22 на сто от гласовете, ако изборите се състоят сега, което е с 6 пункта повече от края на февруари.

Антисистемната партия "Кукиз' 15" има прираст от 4 пункта до 10 на сто, а левият "Съюз на демократичната левица" от 3 скача на 9 процента, тоест също би преминал изборния праг.

Петпроцентният праг преминават също партиите "Новочесна" (Съвременна), Полската селска партия и "Волношч" (Свобода), сочат резултатите от телефонната анкета, осъществена на 26 и 27 март сред 1001 респонденти.

Приетият наскоро от управляващите в Полша закон, който криминализира публични твърдения, че полската държава носи отговорност за нацистките преследвания на евреи, разгневи Израел. Авторитетът на ПиС пострада допълнително, когато по-рано този месец бившият вече премиер Беата Шидло устоя на натиска и разпореди изплащането на бонуси на себе си и своите министри в размер на над 10 средни работни заплати. Пред парламента Шидло защити решението си с мотива, че правителството е заслужило бонусите заради неуморната си работа, предаде Ройтерс.

Варшавският вестник "Газета виборча" и други полски медии цитират председателя на ПиС Ярослав Качински, който изказва съмнение относно достоверността на анкетата на "Кантар Милуорд Браун". "Отнасяме се с уважение и смирение към резултатите от проучването, но също така знаем как се правят [такива проучвания] и във връзка с това сме изпълнени с оптимизъм", каза на пресконференция Качински.

По-късно тази година в Полша ще има местни избори, а парламентарните трябва да се произведат в края на следващата, допълни Ройтерс.

mediapool.bg