Кламер БГ - Новини: Няколко страни, сред които и България, подновиха депортирането на афганистански мигранти

Няколко страни, сред които и България, подновиха депортирането на афганистански мигранти

Европа

|
Ср, 16 Дек 2020г. 16:40ч.
Няколко страни, сред които и България, подновиха депортирането на афганистански мигранти

Няколко европейски страни подновиха полетите за депортиране на мигранти в Афганистан, които бяха прекъснати през изминалите два месеца заради пандемията от коронавирус, съобщи ДПА, цитирайки афганистански служители.

Германия, Австрия, Швеция, България и Унгария вече взеха мерки за депортиране на афганистански мигранти, на които е отказано право на убежище.

Група от 11 неодобрени кандидати за убежище пристигна в Кабул тази сутрин, след като бяха депортирани от Австрия и България, съобщи пред ДПА служител от афганистанското министерство по въпросите на бежанците и репатрираните. Чартърният полет с 10 кандидати за убежище от Австрия и един от България кацна в 10.10 ч. сутринта (5.49 ч. по Гринуич) на международното летище "Хамид Карзай" в Кабул, потвърдиха служители от летището.

Друга група от афганистански кандидати за убежище трябваше да бъде депортирана от Швеция със същия полет, но това не се случи заради кризата с коронавируса, каза афганистански служител. Полетът бе осуетен от активисти, написа във Фейсбук ръководителят на Афганистанското сдружение за имиграция Ахмед Аклил Халил.

Афганистански служител в Кабул допълни, че Унгария също е поискала да депортира няколко афганистанци, но Афганистан е изразил протест, защото това нарушава двустранно споразумение.

Германия се готви също да депортира поредна група от афганистанци с отказано право на убежище след прекъсване от повече от девет месеца. Самолетът от Германия е предвидено да кацне в Кабул утре.

Депортациите предизвикват остра полемика, а критиците им казват, че опустошената от конфликта страна е прекалено опасно място за връщаните обратно мигранти, посочва ДПА.

mediapool.bg