Кламер БГ - Новини: Арестуван е заподозреният стрелец от трамвая в Утрехт

Арестуван е заподозреният стрелец от трамвая в Утрехт

Европа

|
Пон, 18 Март 2019г. 19:54ч.
Арестуван е заподозреният стрелец от трамвая в Утрехт

Холандската полиция е заловила заподозрения за стрелбата в трамвай в Утрехт, при която в понеделник загинаха трима души, а девет бяха ранени.

За виновник за кървавата баня се смята 37-годишният холандец от турски произход Гьокман Танъш, а кметът на града Ян ван Занен съобщи, че властите разглеждат случая като терористична атака.

Полицията призова жителите на града да си останат по домовете от съображения за сигурност. В цяла Холандия са засилени мерките за сигурност на правителствените учреждения, железопътните гари, самолетите и джамиите. Затворени бяха всички пътища, по които се стига в Утрехт, за да бъде заловен извършителят. Местните власти наредиха училищата да не пускат децата навън, затворен е и градският университет.

Заради нападението в Утрехт, партиите в страната преустановиха кампаниите за насрочените за сряда провинциални избори, които ще определят състава на горната камара на холандския парламент, предаде АП.

Гьокмен Танъш има в досието си арест по подозрения за връзка с терористичната групировка "Ислямска държава", съобщава турската редакция на ББС, позовавайки се на турски предприемач, живеещ в Утрехт.

"Преди няколко години той беше задържан по подозрения във връзки с "Ислямска държава", но след това го пуснаха. Той не беше част от турската общност (в Холандия), а по-скоро беше самотник", твърди цитираният източник.

Холандският премиер Марк Рюте каза, че страната е станала прицел на нападение и не е изключено да става дума за тероризъм.

"Ако това е терористична атака, то ние имаме само един отговор: нашата страна, нашата демокрация трябва да бъдат по-силни от фанатизма и насилието", подчерта премиерът Рюте в изявлението си.

По време на нападението Гьокмен Танъш е бил с брада, в тъмносин суичър и качулка. Той е открил стрелба в трамвая, а след това е избягал. Разпространена бе и негова снимка - първата досега на свързан с престъплението заподозрян. Танъш е роден в Турция, но след това е получил холандско гражданство.

Полицията предупреди гражданите, ако го разпознаят, да не контактуват с него, а да съобщят на властите. Шефът на агенцията за борба с тероризма Питер-Яп Алберсберг каза на пресконференция, че стрелба е имало на няколко места в Утрехт, като обстоятелствата все още са неясни.

Германската полиция също съобщи, че е засилила наблюдението по границата на страната с Холандия, за да не може през нея да се промъкне нападателят от Утрехт.

Говорителят на федералната полиция в граничната провинция Северен Рейн-Вестфалия Хайнрих Онщайн каза пред АП, че са разположени допълнителен брой полицаи, които да наблюдават не само основните пътни магистрали, но и по-малките шосета, пресичащи границата, а също и железопътните линии, свързващи двете страни.

Той добави, че германската полиция е в близък контакт с холандските власти и разполага с описание на заподозрения. Първоначално германските власти имали нареждане да следят за червено "Рено Клио", но по-късно получили информация, че то е било открито изоставено в Утрехт.

mediapool.bg