Кламер БГ - Новини: Нови обвинения са повдигнати на заподозрените в убийството на Ян Куциак

Нови обвинения са повдигнати на заподозрените в убийството на Ян Куциак

Европа

|
Четв, 15 Авг 2019г. 13:52ч.
Нови обвинения са повдигнати на заподозрените в убийството на Ян Куциак

На четирима заподозрени в убийството на словашкия разследващ журналист Ян Куциак и годеницата му бяха повдигнати нови обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат, съобщи словашката полиция, цитирана от Ройтерс.

Убийството през февруари 2018 г. на Ян Куциак, който разкри измами на бизнесмени с политически връзки, и на годеницата му Мартина Кушнирова привлякоха вниманието върху корупцията и шуробаджанащината в Словакия и предизвикаха масови протести, довели до оставката на тогавашния премиер Роберт Фицо.

Полицията заяви, че на четирима души, чиито инициали съвпадат с тези на заподозрените в убийството на Куциак, са повдигнати обвинения в поръчване на убийствата на двама прокурори и един адвокат.

Имената на набелязаните жертви не се съобщават. През февруари обаче генералният прокурор Яромир Чижнар заяви, че става дума за тогавашния заместник-генерален прокурор Петер Суфлиарски, специалния прокурор Марош Жилинка и бившия вътрешен министър Даниел Липшич, който стана адвокат на семейството на Куциак.

mediapool.bg