Кламер БГ - Новини: Нова резолюция на ЕП настоява за прекратяване на износа на оръжие за Саудитска Арабия

Нова резолюция на ЕП настоява за прекратяване на износа на оръжие за Саудитска Арабия

Европа

|
Четв, 25 Окт 2018г. 16:54ч.
Нова резолюция на ЕП настоява за прекратяване на износа на оръжие за Саудитска Арабия

Европейският парламент прие в четвъртък нова резолюция, в която настоява да бъде прекратен оръжейният износ от ЕС за Саудитска Арабия, предаде БТА от Страсбург.

В документа се настоява също за международно безпристрастно разследване на убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул на 2 октомври. Текстът бе приет с 325 гласа "за", един "против" и 19 въздържали се.

ЕП осъжда решително убийството на Хашоги и настоява отговорните да бъдат изправени на съд. Според ЕП едва ли убийството е било извършено без знанието или извън наблюдението на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

Евродепутатите призовават върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и държавите от Общността да бъдат в готовност да наложат забрана за издаване на визи и запор на имущество на граждани на Саудитска Арабия, след като обстоятелствата около убийството на Хашоги бъдат изяснени.

ЕП призовава на следващото заседание на Съвета по правата на човека на ООН в Женева на 5 ноември страните от ЕС да поставят въпроса за членството в Съвета на държави със "съмнителни показатели за зачитането на човешките права, като това включва и Саудитска Арабия".

mediapool.bg