Кламер БГ - Новини: Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател на Гърция

Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател на Гърция

Европа

|
Пон, 08 Юли 2019г. 15:27ч.
Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател на Гърция

Лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис положи клетва като министър-председател на Гърция след вчерашната си убедителна победа на предсрочните парламентарни избори в страната, която му осигури абсолютно мнозинство в парламента, съобщи телевизия Скай.

В президентския дворец Мицотакис пристигна, придружен от съпругата си Марева, двете си дъщери и сина си.

По-рано президентът на Гърция Прокопис Павлопулос се срещна с Мицотакис и му връчи мандат за съставяне на правителство.

След клетвата Мицотакис се отправи към резиденцията на премиера, където се състоя церемония по предаването на премиерския пост от досегашния министър-председател Алексис Ципрас. Двамата имаха среща на четири очи.

Имената на министрите в новия кабинет се очакват около 19 часа в понеделник.

Вече са преброени 99,86 процента от гласовете, подадени на вчерашните издбори. Остават резултатите от няколко секции, но те не могат да променят резултата, който дава абсолютно мнозинство на Нова демокрация. Изборите в секцията в Атина, която вчера беше атакувана от маскирани извършители, които откраднаха урната и я изгориха, ще бъдат повторени тази неделя.

Нова демокрация е първа сила с 39,85 процента и получава 158 места в 300-членния гръцки парламент, което означава абсолютно мнозинство и възможност за съставяне на самостоятелно правителство.. СИРИЗА е подкрепена от 31,53 процента и ще има 86 депутати.

Следват лявоцентристкото Движение за промяна с 8,1 процента и 22 депутати, Гръцката комунистическа партия с 5,3 процента и 15 депутати, националистическото Гръцко решение на Кириакос Велопулос с 3,7 процента и 10 депутати и партията МеРА25 на бившия финансов министър Янис Варуфакис с 3,44 процента и 9 депутати.

Крайнодясната партия Златна зора остава извън гръцкия парламент, след като не успява да прескочи изборния праг от 3 процента. Тя събира 2,93 процента от гласовете.

Избирателната активност е била 56.5%.

Мицотакис обеща по-малко данъци и повече работни места

Кириакос Мицотакис заяви след победата, че е получил силен мандат, който ще му помогне да изправи страната на крака и да изпълни програма за по-малко данъци и повече работни места и инвестиции.

"Един болезнен период приключи днес", заяви 51-годишният консерватор. "Искам да видя отново този народ да просперира, искам да видя как се завръщат децата, които си заминаха", добави Мицотакис пред привържениците си, събрали се снощи пред централата на Нова демокрация, в южно предградие на Атина.

"От днес започва сложна борба. Страната гордо вдига глава и ние запретваме ръкави. Новото правителство ще работи усърдно. Престижът на републиката и нейните учреждения ще бъде възстановен", каза той.

По думите му "прозрачността, подотчетността и оценката според заслугите се завръщат в страната".

"Нашият национален глас се засилва в Европа. Ние веднага ще започнем да се трудим", посочи лидерът на Нова демокрация, който обеща да бъде "премиер на всички гърци".

Юнкер предупреди Мицотакис, че го чака много работа

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави лидера на гръцките консерватори Кириакос Мицотакис за убедителната му победа на вчерашните предсрочни парламентарни избори и му припомни, че го чака още много работа за икономическото възстановяване на страната му, предаде Франс прес.

"Държа да ви поздравя за вашата убедителна победа на парламентарните избори. Вие познавате моята лична привързаност към Гърция и нейния народ, които толкова страдаха през последното десетилетие", написа Юнкер в послание в Туитър, придружено от копие на поздравителното му писмо.

"Имам пълно доверие в личните ви способности и в способностите на гръцкия народ да отворите нова по-ярка страница в историята на вашата страна. Можете да разчитате за това на личната ми подкрепа и на подкрепата на Европейската комисия", подчерта Юнкер.

"Едно от големите усилия и едно от постиженията на Европейската комисия, с които се гордея /.../ беше да помогнем на Гърция да затвори страницата на кризата и да си създаде бъдеще. Гърция заема днес мястото, което ѝ се полага в сърцето на Европа и на еврото. Много беше направено, но остава още много да се направи", заключава председателят на Европейската комисия.

Комисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси също изпрати поздравления на Кириакос Мицотакис. "Благодарности на /досегашния премиер/ Ципрас, който направи много за страната си и за Европа, поздравления и успех на Мицотакис да продължи да възстановява гръцката икономика. Европейската комисия ще подкрепя винаги гръцкия народ", написа Московиси в страницата си в Туитър.

Гърция вече се представя по-добре от Италия на финансовите пазари

Доходността на гръцките държавни ценни книжа спадна в понеделник рязко до ново исторически ниско равнище след изборите, породили надежди, че вниманието на страната отново ще бъде фокусирано върху икономическото й възстановяване, съобщи Ройтерс.

Доходността на гръцките десетгодишни облигации спадна с 14 базови пункта в ранната търговия и достигна до исторически минимум от 2,016 процента, като компенсира покачването с 12 базисни пункта в петък.

От началото на годината доходността е спаднала с 200 базисни пункта, като Гърция вече се представя по-добре от Италия на финансовите пазари.

Доходността на петгодишните гръцки книжа спадна с 12 базисни пункта со 1,046 процента.

Европейската комисия и финансовите министри от еврозоната трябва да дадат на Гърция краткосрочна фискална свобода на действие при условие, че лидерът на Нова демокрация Кириакос Мицотакис наистина реализира обещаните реформи за укрепване на финансите на страната, казва в доклад главният икономист на банка Беренберг Холгер Шмидинг преди днешното заседание на Еврогрупата, на което ще бъде обсъждан и докладът на европейската работна група за страната.

mediapool.bg