Кламер БГ - Новини: "Нещата започват да се уреждат". Париж се надява Скопие да започне преговори за ЕС до юли

"Нещата започват да се уреждат". Париж се надява Скопие да започне преговори за ЕС до юли

Европа

|
Вт, 25 Ян 2022г. 16:19ч.
"Нещата започват да се уреждат". Париж се надява Скопие да започне преговори за ЕС до юли

Жан-Ив льо Дриан, сн. БГНЕС

Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан изрази надежда, че междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания може да се състои още по време на френското председателство на ЕС, което изтича в средата на годината

Toй каза пред комисията по външни работи на Европейския парламент, че доколкото знае "нещата започват да се уреждат малко по малко".

Визитата на новия български премиер в Скопие помага за деблокирането, декларациите са в правилна посока, добави той, цитиран от БНР.

"Надявам се, че започнатата инициатива ще намери конкретен израз, така че да постигнем свикването на междуправителствена конференция при нашето председателство или най-късно при чешкото. Но ходът на събитията засега изглежда добър".

Франция вече обяви, че ще организира конференция за Западните Балкани през юни следващата година в рамките на ротационното си председателство на ЕС през първата половина на 2022 година.

Засега обаче няма сигнали, че България е готова да промени позицията си и да одобри преговорната рамка на Северна Македония толкова бързо.

Новите правителства в София и Скопие демонстрират желание за постигане на пробив, като следващите месеци ще са много важни.

mediapool.bg