Кламер БГ - Новини: Манфред Вебер изпада от надпревара за шеф на ЕК

Манфред Вебер изпада от надпревара за шеф на ЕК

Европа

|
Четв, 20 Юни 2019г. 20:35ч.
Манфред Вебер изпада от надпревара за шеф на ЕК

Групите на социалистите и либералите в Европейския парламент няма да подкрепят водещия кандидат на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер за председател на Европейската комисия. Това са съобщили председателите на двете групи в четвъртък, когато лидерите на ЕС се събират в Брюксел да обсъждат разпределението на водещите постове през новия мандат – ръководителите на Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и Европейската служба за външна дейност. Играта не е лесна, защото се търси баланс между отделните партийни групи, между мъже и жени и географско разпределение.

Либералите и групата на социалистите и демократите официално уведомиха Вебер, че няма да получи техните гласове, съобщи на пресконференция Филип Ламбер, лидер на групата на Зелените в ЕП. Той допълни, че Зелените все още не са взели решение за Вебер.

Трябва да намерим съгласие за програма, а това все още не се е случило. Не изключваме никого, каза Ламбер.

Дачиан Чолош, лидер на либералната група "Обнови Европа", потвърди, че Вебер няма подкрепа.

Сложна политическа математика

Онова, което прави политическата математика толкова сложна, е това, че нито една политическа сила не може да доминира процеса. Нито ЕНП, която е най-голямата група в ЕП, нито новият алианс между Либералите и френския президент Еманюел Макрон, контролират достатъчно гласове в Съвета на ЕС, за да блокират най-важното му решение- излъчването на новия председател на Европейската комисия, пише "Политико".

"Никога по-рано се съм виждал политическите семейства да имат толкова силна роля в Съвета", коментира Райнхард Бютикофер, съпредседател на европейските Зелени.

На теория, дори страните, чиито представители в Съвета не принадлежат към никоя от големите политически фамилии – Великобритания, Гърция, Унгария, Италия и Полша – могат да наложат вето, в случай, че искат да работят заедно, което е малко вероятно.

"Предпазлив оптимизъм" изрази в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск, натоварен да постигне споразумение между държавните лидери и Европарламента след европейските избори.

Тримата претенденти, избрани от политическите семейства - германецът Манфред Вебер за Европейската народна партия (ЕНП), холандецът Франс Тимерманс за социалистите и датчанката Маргрете Вестагер за либералите, не успяха да съберат в ЕП мнозинство в своя подкрепа, увериха пред АФП европейски източници.

Избраникът, който ще наследи на 1 ноември люксембургеца Жан-Клод Юнкер, трябва да спечели на своя страна 21 от 28-те европейски лидери и да получи мнозинство от най-малко 376 гласа в Европарламента.

"Още не се знае кой би могъл да събере това двойно мнозинство", довери европейски дипломат.

Очертава се обаче договорка за разпределяне на четирите ръководни поста. ЕНП, най-голямата група в Европарламента, настоява за председателството в Европейската комисия и не среща отпор, заявиха за АФП три отговорни лица.

Либералите искат председателското място в Европейския съвет, а социалистите се очаква да посочат ръководител на европейската дипломация и да си поделят петгодишното председателство в Европарламента със Зелените - по две години и половина за всяка група.

Но "всичко може да се раздвижи отново", предупреди европейски служител.

Остава да се намерят конкретни хора за всеки пост. Споразумението трябва да спазва изискванията за равнопоставеност и географски баланс. Доналд Туск се ангажира да издейства назначаването на две жени.

Туск и други запознати с обсъжданията твърдят, че има План Б- шефът на ЕК да се избере измежду малък кръг от компетентни кандидати.

В този случай могат да бъдат обсъждани кандидатурите на французина Мишел Барние, който води преговорите на ЕС с Великобритания за Брекзит, както и на бившия зам.-председател на ЕК и настоящ изпълнителния директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

Някои от хората, които подкрепиха усилията й в надпреварата за генерален секретар на ООН през 2016 г., сега са в Брюксел, за да тестват шансовете й да наследи поста на Жан-Клод Юнкер, пише "Политико".

"Телефоните прегряват"

"Добре че в съюза бяха премахнати таксите за роуминг, защото телефоните прегряват", с ирония отбеляза един дипломат.

Френско-германската свада остана в миналото. Президентът Макрон и Ангела Меркел разговарят всеки ден, довери човек от обкръжението им. Сега вече "знаем какво всъщност искат французите", потвърди германски правителствен източник.

Оживени дискусии се очаква да предизвикат и другите централни теми на срещата, по-специално постигането на въглероден неутралитет (баланс между изхвърлянето и поглъщането на парникови газове от почвите и горите) до 2050 г. и бюджетът на еврозоната.

"Брекзитът не бе вписан в програмата в стремеж да се разглежда само позитивният дневен ред", отбеляза европейски дипломат.

Еманюел Макрон ще пристигне в четвъртък за двустранни разговори с канцлерката и с испанския премиер социалист Педро Санчес.

Всяко политическо семейство е предвидило заседание на ръководството за съгласуване на преговорните позиции преди форума.

Неспособността на претендентите да съберат мнозинство в Европарламента е утешителна за канцлерката Меркел, увери европейски служител.

"За нея би било трудно решение да не подкрепи Манфред Вебер пред държавните глави, но щом Европарламентът елиминира претендента, излъчен от ЕНП, това ѝ позволява да обмисли друга кандидатура", обясни той.

ЕНП стои зад редица фигури, сред които е и Мишел Барние. "Но канцлерката все още не скланя постът да бъде поет от французин", увериха източници от Франция и Германия.

Ако в четвъртък не се стигне до обща позиция за кандидатите, ще бъде свикана извънредна среща на върха на 1 юли, точно преди първото заседание на новия Европарламент, когато се очаква депутатите да изберат председател.

"Трябва бързо да постигнем споразумение, защото имаме нужда от работеща Европейска комисия, за да се справим с Брекзита, особено ако Борис Джонсън стане премиер на Обединеното кралство", подчерта високопоставен дипломат.

Дискусиите може да продължат в кулоарите на лидерската среща на Г-20 в Осака в петък и събота, прогнозира европейски служител. В този форум ще участват шестима европейски ръководители: Ангела Меркел, Еманюел Макрон, испанецът Педро Санчес, италианецът Джузепе Конте, британката Тереза Мей и холандецът Марк Рюте, поканен от Япония.

mediapool.bg