Кламер БГ - Новини: Над един милион британци искат втори референдум за Брекзит

Над един милион британци искат втори референдум за Брекзит

Европа

|
Нед, 28 Окт 2018г. 12:51ч.
Над един милион британци искат втори референдум за Брекзит

Над един милион души са подписали петиция за провеждане във Великобритания на втори референдум за Брекзит, съобщи снощи в. "Индипендънт", който е инициатор на петицията, предаде БТА.

"През 2016 г. хората изразиха мнението си дали да останем в ЕС или да го напуснем. Сега, когато фактите се изясниха, дойде време хората да кажат решаващата дума по самото споразумение, докато не е станало твърде късно", се посочва в петицията, която бе пусната на сайта change.org преди три месеца.

Въпреки че британският премиер Тереза Мей заяви, че сделката за напускане на ЕС е готова на 95%, в британското общество са силни тревогите, че може да се стигне до Брекзит без споразумение или със сделка, която не отговаря на очакванията на обществеността.

В момента основният проблем в преговорите за излизане на Великобритания от ЕС е режимът на контрол по границата между Ирландия, която остава членка на блока, и Северна Ирландия, която е част от Обединеното кралство.

На този етап вероятността за провеждането на втори референдум е много малка.

Тереза Мей отказва да обмисли провеждането на ново допитване, но въпросът може в крайна сметка да излезе от контрола й с намаляването на вероятността премиерът да получи парламентарно одобрение на евентуално договорено споразумение с Брюксел.

Преди само седмица почти 700 000 души излязоха по улиците на Лондон с искане за втори референдум - най-голямата масова демонстрация след протестите срещу участието на Великобритания във войната в Ирак.

mediapool.bg