Кламер БГ - Новини: Над 200 мигранти са спасени в Средиземно море, а близо 50 - в Ла Манша

Над 200 мигранти са спасени в Средиземно море, а близо 50 - в Ла Манша

Европа

|
Ср, 28 Авг 2019г. 18:14ч.
Над 200 мигранти са спасени в Средиземно море, а близо 50 - в Ла Манша

Над 200 мигранти са спасени в Средиземно море от понеделник, предаде Франс прес.

Спасителни операции са били проведени от кораба "Маре Йонио", нает от италианската лява група "Медитеранеа". Сред спасените на борда на "Маре Йонио" са 26 жени и най-малко 28 непълнолетни, сред които 22 деца под 10 години.

Още стотина мигранти бяха спасени в понеделник в Средиземно море от кораба "Елеоноре" на германска неправителствена организация "Лайфлайн", на който италианският вътрешен министър Матео Салвини отказа достъп до италиански пристанища.

През май италианските власти наложиха запор на "Маре Йонио" съгласно антиимигрантското законодателство, но решението беше отменено през август. Подобна мярка беше наложена и на кораба "Елеоноре" през юни в Малта, където той акостира с 230 мигранти. Капитанът на кораба Клаус-Петер Райх тогава беше обвинен от малтийските и италианските власти, че е нарушил правилата, като е отказал да се подчини на заповедите на либийската брегова охрана. Той бе осъден на солена глоба заради нарушения, свързани с регистрацията на кораба, но обжалва решението и сега продължава да е капитан на "Елеоноре".

Същевременно близо 50 мигранти, сред които 14 деца, бяха спасени за два дни в Ла Манша, предаде Асошиейтед прес.

Днес преди изгрев слънце са били спасени 25 мигранти, сред които три деца, блокирани на плитчина в района на френския град Кале. Вчера са били спасени 22 мигранти, сред които 11 деца.

mediapool.bg