Кламер БГ - Новини: "Мек" Брекзит може да лиши британския премиер от мнозинство в парламента

"Мек" Брекзит може да лиши британския премиер от мнозинство в парламента

Европа

|
Пон, 20 Авг 2018г. 15:36ч.
"Мек" Брекзит може да лиши британския премиер от мнозинство в парламента

Изпълнението на плана за излизане на Великобритания от ЕС, предложен от британския премиер Тереза Мей, може да я лиши от подкрепата на депутатите евроскептици при законодателното оформяне на Брекзита. Това заявява в интервю за в. "Сънди таймс" Джейкъб Рис-Мог, депутат от управляващата Консервативна партия.

Британският политик е против плана за "меко" излизане на кралството от ЕС, утвърден на 6 юли от правителството в извънградската резиденция на министър-председателката Чекърс.

"Ако тя (Мей) се придържа към плана Чекърс, в Камарата на общините ще се гласува против нея. Естествено евроскептиците в парламента нямат мнозинство по всички въпроси, но по много от тях неизбежно ще сме единни и това ще затрудни до крайност законодателния процес", уверява Рис-Мог.

"Премиерката трябва да си спомни какво е казвала, какво е обещавала, какви ангажименти е поемала на миналите избори и да види дали те съвпадат с плана Чекърс. Според мен - не", отбелязва британският депутат.

"Липсата на сделка" с Брюксел за Брекзита е за предпочитане пред плана Чекърс, който "оставя Великобритания в ЕС без право на глас", подчертава политикът.

Планът за Брекзит, одобрен от кабинета в резиденцията Чекърс, предвижда създаване на нова зона за свободна търговия с ЕС, след като Обединеното кралство напусне съюза. Той освен това изключва възможността за гранична проверка на стоките.

Британски медии посочват консерватора-евроскептик Джейкъб Рис-Мог сред евентуалните претенденти за министър-председателския пост при оставка на Тереза Мей.

mediapool.bg