Кламер БГ - Новини: Медийно разследване: Фронтекс толерира малтретиране на мигранти

Медийно разследване: Фронтекс толерира малтретиране на мигранти

Европа

|
Пон, 05 Авг 2019г. 18:18ч.
Медийно разследване: Фронтекс толерира малтретиране на мигранти

Фронтекс, агенцията на ЕС за външните граници, бе обвинена от няколко медии, че толерира малтретирането на мигранти, извършвано от представители на местни власти, и че самата тя е нарушила човешките права при експулсирания на мигранти, предаде Франс прес.

В съвместно разследване на разследващия сайт Коректив, британския в. "Гардиън" и на германската телевизия А Ер Де, която ще излъчи репортажа си утре, Фронтекс е упреквана, че е оставила гранични полицаи в България, Унгария и Гърция да преследват с кучета кандидати за убежище, да използват лютив спрей или да ги изгонват брутално.

Трите медии казват, че се позовават на стотици вътрешни документи на Фронтекс, които са в подкрепа на техните твърдения за случаи на малтретиране и по които последваща проверка не е била разпоредена, твърди германската телевизия в първи откъси от репортажа, качени на сайта й.

Фронтекс има възможността да изтегли своя собствен персонал от тези страни и като не го прави, тя е съучастник, твърди ръководителят на Консултативния форум на агенцията (орган, който подпомага управителния съвет на агенцията) Стефан Кеслер, цитиран в репортажа на А Ар Де.

В отговор на запитване на Франс прес базираната във Варшава Фронтекс каза, че до днес нито една жалба не е била подадена срещу неин агент. Агенцията отбеляза, че иска да проучи въпроса и да вземе мерките, които се налагат по отношение на тези твърдения.

"Трябва обаче да се отбележи, че ако агенцията може да уволни агент, разположен от Фронтекс в рамките на тези операции, тя няма власт върху поведението на местните гранични полицаи, нито правомощие да извършва разследване на територията на ЕС", се допълва в изявление на Фронтекс до Франс прес.

Българският вътрешен министър Младен Маринов отрича медийните информации, че полицията малтретира бежанци по границата.

"Категорично заявявам, че България спазва всички споразумения за правата на човека", каза Маринов в Мюнхен, където се намира на работно посещение.

Той твърди, че изискванията са ясно дефинирани и стриктно се спазват. "Българските гранични служители използват физическа сила само, когато ситуацията го изисква", отбеляза Маринов, цитиран от ДПА. По думите му това се случва в ситуации, в които самите български служители са атакувани.

Според друг вътрешен документ на агенцията нейни служители са директно замесени в експулсирането на непридружавани непълнолетни или на кандидати за убежище, които са били упоени по време на полета им за експулсиране, съобщи още Франс прес.

В изявление до ДПА Фронтекс отрича категорично твърденията на трите медии.

"Фронтекс категорично отрича каквато и да било намеса на нейни служители в нарушаването на основни човешки права. Фронтекс осъжда всякаква форма на нечовешко отношение, на връщане без разглеждане на молбата за убежище и всяка друга форма на насилие, която е незаконна според Европейската харта за човешките права", се казва в изявлението.

В текста се уточнява, че към настоящата дата няма подадени оплаквания срещу служители на Фронтекс. Припомня се, че служителите на агенцията са обвързани с кодекс за поведение, който ги задължава да съобщават за всеки инцидент, при който те смятат, че е имало нарушаване на човешки права. В миналото са били подавани подобни сигнали и са последвали незабавни действия от агенцията, се допълва в изявлението.

След миграционната вълна от лятото на 2015 г. мисията на Фронтекс бе разширена през 2016 г. Нейните ресурси бяха подсилени, за да се превърне тя в Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Фронтекс разполага с около хиляда служители плюс 1500 резервисти, които може да бъдат разположени в случай на криза. Те могат, например, да подпомагат съответните местни власти, като участват в регистрирането и идентифицирането на мигрантите при пристигането им.

mediapool.bg