Кламер БГ - Новини: Макрон се срещна с 1000 младежи в рамките на големия национален дебат

Макрон се срещна с 1000 младежи в рамките на големия национален дебат

Европа

|
Четв, 07 Фев 2019г. 18:30ч.
Макрон се срещна с 1000 младежи в рамките на големия национален дебат

Президентът Еманюел Макрон се срещна в Източна Франция с 1000 млади хора, с които обсъди следването, заетостта и гражданството в рамките на големия национален дебат, започнат за намиране на изход от кризата с "жълтите жилетки", предаде Франс прес.

Преди това Макрон разговаря в източния град Отен в продължение на два часа с 45 представители на местните власти от региона.

От средата на ноември правителството на Макрон е изправено пред движението на "жълтите жилетки", които протестират срещу ниските заплати и високото данъчно облагане и настояват за връщане на данъка върху имуществото на най-богатите, а някои искат и оставката на президента.

Стотина "жълти жилетки" и синдикалисти се събраха в града и скандираха "Макрон, оставка!".

Във физкултурна зала на селището Етан-сюр-Арну президентът се срещна с 1000 млади хора на възраст от 15 до 25 години - гимназисти, студенти, чираци и доброволци в граждански служби.

Съорганизатори на дебата бяха министрите на образованието Жан-Мишел Бланкер и на труда Мюриел Пенико. Бяха обсъдени учебният процес на младите, включването им в трудовия пазар и очакванията им за бъдещето на страната, околната среда и политическата ангажираност.

Според френския национален статистически институт по-малко от 20 процента от избирателите на възраст под 29 години са гласували на избори във Франция през 2017 г.

Макрон предвижда да участва в един или два дебата седмично до приключването на големия национален дебат в средата на март.

mediapool.bg