Кламер БГ - Новини: Мадрид ще разположи в Каталуния допълнителни сили за сигурност заради изборите

Мадрид ще разположи в Каталуния допълнителни сили за сигурност заради изборите

Европа

|
Четв, 07 Ноем 2019г. 14:07ч.
Мадрид ще разположи в Каталуния допълнителни сили за сигурност заради изборите

Правителството на Испания планира да разположи в автономната област Каталуния многочислени части от службите за сигурност заради предстоящите в неделя парламентарни избори в кралството, предаде ДПА.

През последните няколко седмици в Каталуния редовно има протести, съпроводени с насилие. Демонстрациите са по повод присъдите срещу каталунски сепаратистки лидери заради опита за отделяне на областта от Испания.

В добавка към осемте хиляди служители в регионалната каталунска полиция още около 4500 души от националната полиция и цивилната гвардия ще осигуряват реда, пише вестник "Паис", като се позовава на централните власти.

През октомври Върховният съд на Испания определи присъди до 13 години затвор за деветима лидери на каталунското движение за независимост. Обвиненията срещу тях бяха за организирането на незаконен референдум за отделяне на Каталуния от Испания. След огласяването на присъдите в областта има постоянно демонстрации.

През април т.г., юни 2016-а и декември 2015 г. в Испания имаше парламентарни избори, но те създаваха само правителства на малцинството. Затова в неделя испанските избиратели отново ще трябва да гласуват. Анкетите сочат победа на социалистите на премиера Педро Санчес, но тя ще бъде недостатъчна за мнозинство, тоест очаква се повторение на ситуацията след вота през април, съобщи ДПА.

mediapool.bg