Кламер БГ - Новини: Лявоцентристкият кандидат за канцлер на Германия спечели последния предизборен диспут

Лявоцентристкият кандидат за канцлер на Германия спечели последния предизборен диспут

Европа

|
Пон, 20 Септ 2021г. 10:07ч.
Лявоцентристкият кандидат за канцлер на Германия спечели последния предизборен диспут

Олаф Шолц

Лявоцентристкият кандидат за канцлерския пост в Германия Олаф Шолц от Социалдемократическата партия (ГСДП) се е представил най-убедително на последния телевизионен предизборен диспут, предаде ДПА, като се позова на допитване сред зрителите.

На въпрос кой е спечелил снощните телевизионни дебати 42 процента от запитаните са посочили Шолц.

Кандидатът на консервативния блок ХДС/ХСС (Християндемократически съюз /Християнсоциален съюз) Армин Лашет е втори с 27 процента, а кандидатката на партия "Зелени" Аналена Бербок остава трета с 25 на сто от гласовете. Около 6 процента от участниците в допитването са отговори с "Не знам".

В анкетата на института за социологически проучвания "Форса" са участвали 2291 зрители. Тя не отразява мнението на всички германски избиратели, а само на телевизионните зрители, отбелязва ДПА.

По време на диспута, състоял се само седмица преди изборите, Шолц и Бербок заявиха, че е време управляващите консерватори да минат в опозиция.

Шолц избегна въпроса дали изключва нова голяма коалиция между консеваторите и неговите социалдемократи, а каза, че "повечето избиратели искат ХДС да стане опозиция".

Фактът, че ХДС е в най-добра позиция да премине в опозиция, беше подчертан за пореден път на тези дебати, заяви Бербок. Тя допълни, че програмата на Зелената партия се припокрива до голяма степен с тази на ГСДП.

Социалдемократите и Зелените обаче нямат достатъчно голям дял гласове, за да управляват без подкрепата на трета политическа формация.

На диспута Шолц и Бербок се обявиха за минимална заплата от 12 евро на час, изтъквайки, че от нея биха спечелили 10 милиона граждани.

Лашет заяви, че издаването на закони за минималната заплата не е работа на държавата и че алтернативата е да се насърчават растежът и разкриването на работни места.

И тримата кандидат-канцлери обаче заявиха, че ще подпомогнат медиците, които са подложени на безпрецедентно натоварване поради коронавирусната пандемия. Шолц заяви, че медицинските сестри трябва да получават по-високо заплащане, а Бербок каза, че работната им седмица трябва да бъде намалена на 35 часа, за да се предотврати опасността да се откажат от професията си поради изтощение.

Лашет, на свой ред, отбеляза, че обучението на сестрите трябва да бъде безплатно, както е при студентите по медицина. Населението ни застарява и нуждата от медицински грижи ще расте, допълни той.

mediapool.bg