Кламер БГ - Новини: Борис Джонсън: Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място на света

Борис Джонсън: Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място на света

Европа

|
Четв, 25 Юли 2019г. 14:43ч.
Борис Джонсън: Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място на света

Новият британски премиер Борис Джонсън заяви в първата си реч в парламента, че Брекзит ще превърне Великобритания в най-великото място в света, предаде Ройтерс.

"Нашата мисия е да осъществим Брекзит на 31 октомври с цел обединяване и изпълване отново с енергия на нашето велико Обединено кралство и за да превърнем страната в най-великото място в света", подчерта Джонсън. Той съобщи също, че Лондон няма да номинира кандидат за еврокомисар в новия състав на ЕК.

Джонсън освен това определи условията на договора за Брекзит, който прешественичката му Тереза Мей сключи с ЕС, като неприемливи.

"Споразумението за излизане от ЕС беше отхвърлено три пъти", припомни Джонсън, визирайки трите отхвърляния в британския парламент. "Неговите условия са неприемливи за този парламент и за тази страна", подчерта той и поиска "премахването на ирландския предпазен механизъм".

Този механизъм е решение, което ще се прилага като краен вариант с цел избягване на проверките по границата между британската провинция Северна Ирландия и Република Ирландия след Брекзит.

"Трябва ясно да се разбере, че пътят към сделката преминава през пътя на премахването на предпазния механизъм", подчерта Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Той призова ЕС да премисли отказа си от предоговаряне на сделката за Брекзит.

Новият премиер каза, че поставя началото на нов подход за постигане на независима търговска политика, в който именно се вписва и решението да не се номинира кандидат за ЕК.

"Днес е първият ден за нов подход, който ще приключи с нашето излизане от ЕС на 31 октомври", каза Джонсън.

По-рано в четвъртък, по време на първото заседание на кабинета си той се зарече Великобритания да излезе от Европейския съюз "на 31 октомври или дори по-рано, без "ако" или "но"". Джонсън каза пред току-що назначените от него ключови министри, че страната е в "решаващ момент от своята история".

Депутати от Консервативната партия, които са против Брекзит без споразумение, включително някои от министрите на Тереза Мей, отстранени от Джонсън, обещават да поведат битка щом парламентът се събере след шестседмичната ваканция, започваща в петък.

Това породи предположения, че може да бъде направен опит за сваляне на правителството с предложение за гласуване на недоверие.

Друга възможност е Джонсън да свика предсрочни избори през есента с надеждата да спечели парламентарно мнозинство, за да осъществи плановете си, добавя АП, която припомня, че новият кабинет има сто дни за напускането на ЕС.

Следващите редовни избори във Великобритания са през 2022 г.

"Твърдението за предоговоряне на споразумението няма връзка с реалността"

Твърдението на британския премиер Борис Джонсън, че Обединеното кралство може напълно да предоговори споразумението си за Брекзит с ЕС няма връзка с реалността, коментира междувременно ирландският премиер Лио Варадкар, цитиран от Ройтерс.

"Слушайки го какво казва, останах с впечатлението, че той не говореше просто за заличаване на предпазната мярка (за северноирландската граница), ами за цяло ново споразумение", каза Варадкар след първата реч на Джонсън като премиер.

"Това няма да стане", добави ирландският правителствен ръководител.

mediapool.bg