Кламер БГ - Новини: Лондон говори за тласък в преговорите за Брекзит, ЕС отрича

Лондон говори за тласък в преговорите за Брекзит, ЕС отрича

Европа

|
Пет, 20 Септ 2019г. 18:04ч.
Лондон говори за тласък в преговорите за Брекзит, ЕС отрича

Британският министър за Брекзит Стивън Баркли заяви, че има тласък в преговорите с Европейския съюз за постигане на споразумение по напускането на Великобритания, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Смятам, че двете страни искат да постигнат споразумение и работим усърдно това да стане. Напредваме, има тласък. Преговорите ще продължат следващата седмица между техническите екипи", каза Баркли след среща в Брюксел с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

"Има ясно послание от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и от премиера (Джонсън), че споразумението е постижимо", заяви Баркли и съобщи, че британският премиер Борис Джонсън и председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще се срещнат следващата седмица в Ню Йорк на Общото събрание на ООН.

Европейската комисия каза, че Барние и Баркли са се разбрали техническите преговори да продължат и че те са съсредоточени върху първи набор от концепции, принципи и идеи, изложени от Великобритания.

В изявлението си Комисията напомня, че е решаващо да се намери "изпълнимо и юридически работещо решение" за замяна на предпазния механизъм за избягване на връщане на твърда граница между двете Ирландии.

Британският премиер Борис Джонсън е казал на свои колеги, че не очаква да успее да постигне "юридически работещо" цялостно решение за ирландската граница на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври, пише в. "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.

Ирландия пък заяви, че Великобритания и ЕС все още не са се доближили до споразумение за Брекзит, което да решава проблема с ирландската граница, и че Лондон трябва да направи някакви сериозни предложения.

mediapool.bg