Кламер БГ - Новини: Лешояди кръжат около партията на Берлускони

Лешояди кръжат около партията на Берлускони

Европа

|
Пон, 15 Апр 2019г. 17:41ч.
Лешояди кръжат около партията на Берлускони

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони може да пострада от масово дезертьроство от неговата партия "Форца Италия" (Напред, Италия), ако тя се представи зле на изборите за Европейски парламент следващия месец, излагайки на риск самото й бъдеще, казват политици от тази формация.

Всяко раздробяване на партията би укрепило позицията на вицепремиера Матео Салвини, лидер на дясната Лига, като безспорен водач на консервативния блок в Италия, и потенциално би подсилило управляващата коалиция в парламента.

Те също така почти сигурно биха довели до оттеглянето на Берлускони на заден план в политиката и биха отворили път пред ново ръководство, което да се опита да възстанови тази умерена десноцентристка партия, която едно време бе доминиращ фактор, а днес е под натиск от евроскептични националистки формации.

В миналото многократно беше писан политическият некролог на Берлускони, обаче 82-годишният медиен магнат винаги опровергаваше критиците и си връщаше централна роля в италианския обществен живот. Обаче предвид трайния спад на подкрепата за партията му в проучванията на общественото мнение и превръщането на някогашния й младши партньор - Лигата, в най-популярната партия в Италия, ветераните от "Форца Италия" все повече се тревожат.

"За бъдещето ни е много важно да спечелим поне 10 процента на европейските избори. Слезем ли под този психологически праг, хората ще ни напуснат и ще се опитат да се присъединят към Лигата. Това е Нютоновият закон за гравитацията - големите формации привличат малките", каза пожелал анонимност високопоставен депутат от "Форца Италия" и бивш министър.

От началото на април партията получава между 8,7 и 12,1 процента в социологическите проучвания, спрямо 14-те процента, които спечели в националните избори от 2018 г.. Подкрепата за Лигата е между 30,5 и 35,7 процента.

"Ако "Форца Италия" не успее да преразгледа ръководството си и дневния си ред, тя поема сериозни рискове", каза директорът на социологическия институт Икс Роберто Вебер.

Дезертьори

Въпреки че Лигата и "Форца Италия" се явиха заедно на миналогодишните избори, отношенията им се влошиха, след като Салвини изостави съюзниците си и влезе в коалиция с антисистемното "Движение 5 звезди", което е трън в очите на Берлускони.

Двете партии продължават да са заедно на местни избори, но "Лигата" даде да се разбере, че може и да няма повече съюз на национално ниво, защото се притеснява, че новопридобитата й популярност ще пострада от свързването на партията с остарелия и демодиран Берлускони.

"Колкото по-дълго управляваме заедно с "5 звезди", толкова повече това навлиза в общественото съзнание и за хората ще е трудно да проумеят защо Лигата би се явила на избори с десноцентристите", каза председателят на парламентарната група на Лигата в долната камара на парламента Рикардо Молинари.

Лигата обаче може да прояви интерес към привличане на разочаровани политици от "Форца Италия", особено в южната част на страната, където се стреми да укрепи влиянието си. Националистите от "Италианските братя" - друг дългогодишен съюзник на Берлускони, също изглеждат готови да "канибализират" партньора си.

За италианските политици отдавна е традиция да сменят партиите. В последния състав на законодателния орган близо 350 от 945-те парламентаристи преминаха в друг лагер по различни причини. Друг техен навик е да напускат потъващите кораби.

Молинари се засмя на въпрос дали Лигата би се изкушила да привлече парламентаристи от "Форца Италия", особено в Сената, където управляващата коалиция има едноцифрено мнозинство.

"Мисля, че те може да се изкушат да дойдат при нас. Ясно е, че много политици на изборни длъжности от много партии искат да се присъединят към Лигата, каза той.

Пожелал анонимност сенатор от "Форца Италия" се съгласи с това. "Законодателите са принудени да се борят с инстинкта си за оцеляване", каза той.

Разочаровани

Лидерката на "Италианските братя" Джорджа Мелони вече отмъква членове на "Форца Италия" и ще издигне четирима от бившите хора на Берлускони като кандидати на своята партия на изборите на Европейски парламент на 26 май.

"Политическият проект на Берлускони приключи" каза евродепутатът Стефано Маулу, който е бил член на "Форца Италия" в продължение на 24 години, преди да премине към "Италианските братя" през ноември м.г.

Мелони работи с едно от най-известните лица от "Форца Италия", губернаторът на северната област Лигурия Джовани Тоти, като целта е да се промени обликът на партията след европейските избори, казаха политически източници.

"Италианските братя" разполагат с подкрепа от около 5 процента според анкетите, но се надяват да я повишат чрез привличане на разочаровани привърженици на Берлускони и по този начин да разширят електоралната си база.

Нова формация ще се съюзи с Лигата на бъдещи избори, но няма да влезе в коалицията, защото "5 звезди" не иска да разширява управляващия съюз, казаха източници.

Друг източник от "Форца Италия", пожелал анонимност, очаква Берлускони най-после да отстъпи лидерската позиция при лошо представяне на изборите следващия месец, като водещият претендент да поеме поста според него е бившият модел Мара Карфаня.

Берлускони създаде "Напред Италия" преди 25 години и въпреки многократни законови и здравословни проблеми никога не е проявявал склонност да се откаже от контрола си или да напусне политиката.

Въпреки че е кандидат на европейските избори през май, има признаци, че краят на една епоха наближава.

Миналия месец в. "Джорнале", който се контролира от семейството на Берлускони, обяви, че закрива редакцията си в Рим, епицентъра на италианската политика, и се съсредоточава върху деловата столица Милано.

Този месец Берлускони каза на репортери, че проучва въпроса и няма други коментари.

"Когато Берлускони беше силен, такова нищо никога нямаше да се случи", каза журналист от вестника, който пожела анонимност заради протичащи синдикални преговори.

По БТА

mediapool.bg