Кламер БГ - Новини: Левите партии в Бремен подписаха коалиционно споразумение

Левите партии в Бремен подписаха коалиционно споразумение

Европа

|
Вт, 13 Авг 2019г. 16:54ч.
Левите партии в Бремен подписаха коалиционно споразумение

Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и още две формации - Левите и Зелените - подписаха днес споразумение за съставяне на управляваща коалиция в провинция Бремен - първото по рода си в западната част на Германия, предаде ДПА.

"Очаквам с нетърпение четири успешни и вълнуващи години. Надявам се не прекалено вълнуващи", каза избраният за кмет на Бремен, а с това и за регионален ръководител на провинцията, Андреас Бовеншулте.

Той заяви това при официалното подписване на споразумението.

Градът Бремен е със статут на самостоятелна федерална провинция на Германия.

В четвъртък новият регионален кабинет ще бъде официално гласуван и ще встъпи в длъжност. По-късно същия ден той ще се събере на първото си заседание.

На 1 юли ГСДП, Зелените и Левите се споразумяха да съставят коалиция. Споразумението им предвижда подобрения в транспортната система на града, увеличаване броя на целодневните училища и мерки за опазване на климата.

На регионалните избори на 26 май ГСДП претърпя едно от най-тежките си поражения в следвоенната история. Тази партия, която традиционно доминираше в провинция Бремен, за пръв път остана втора политическа сила след Християндемократическия съюз (ХДС) и получи 23 места в регионалния парламент при 24 за консерваторите.

Въпреки че ХДС победи, със съставянето на тази трипартийна коалиция той на практика няма как да вземе властта в северния град, отбелязва ДПА.

mediapool.bg