Кламер БГ - Новини: Кристин Лагард иска политиката на ЕЦБ да стане "зелена"

Кристин Лагард иска политиката на ЕЦБ да стане "зелена"

Европа

|
Ср, 08 Юли 2020г. 14:53ч.
Кристин Лагард иска политиката на ЕЦБ да стане "зелена"

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард заяви, че всички дейности на финансовата институция трябва да са свързани с борбата с климатичните промени.

Искам да проуча всички възможни пътища, чрез които паричната ни политика да стане "зелена", каза тя във видео интервю за в. "Файненшъл таймс", публикувано днес и цитирано от АФП. Това е твърдото ми убеждение, заяви Лагард, добавяйки, че самите пари говорят .

Лагард представи визията си за зелена парична политика в момент, в който някои може би вярват, че борбата срещу климатичните промени ще бъде оставена на заден план и за по-късен етап заради пандемията от коронавируса.

Президентката на ЕЦБ напомни, че емитирането на така наречените зелени облигации (дългови ценни книжа, пуснати, за да се привлекат средства за проекти за опазване на околната среда) в повечето случаи е във евро.

Според Лагард пандемията от новия коронавируса ще окаже дългосрочно въздействие върху световната икономика, международната търговия и веригите за доставки.

Тя не изключва възможността тази криза да промени сегашната гледна точка за глобализацията, сближаването на икономиките и веригите за доставки. Според нея ще трябва да се преразгледа целият набор от взаимоотношения и бизнес модели на страните.

mediapool.bg