Кламер БГ - Новини: Крайнодесни влязоха в сблъсъци с полицията в Дъблин, след като мъж намушка петима души

Крайнодесни влязоха в сблъсъци с полицията в Дъблин, след като мъж намушка петима души

Европа

|
Пет, 24 Ноем 2023г. 16:47ч.
Крайнодесни влязоха в сблъсъци с полицията в Дъблин, след като мъж намушка петима души

Сн. ЕПА/БГНЕС

В ирландската столица Дъблин тази нощ избухнаха размирици, след като петима души, сред които три деца, бяха намушкани с нож, предаде Ройтерс.

На мястото на нападението до главната пътна артерия "О'Конъл Стрийт" се събраха антиимигрантски настроени демонстранти, които влязоха в сблъсъци със силите на реда. Малко преди 18:00 ч. по Гринуич около 50 протестиращи за кратко пробиха полицейския кордон, отцепил района.

Полицията в Дъблин по време на размириците, Сн. БГНЕС/ЕПА

След това по-голямата група започна да хвърля предмети и да изстрелва фойерверки по полицаите. Демонстрантите започнаха да се разпръскват около 21:00 ч. по Гринуич. При сблъсъците бяха запалени двуетажен автобус и полицейска кола. Изпочупени бяха прозорците на разположен наблизо хотел, както и на заведение от веригата "Макдоналдс". Полицията съобщи и за разграбен магазин.

По време на размириците изгоря полицейска кола и двуетажен автобус, Сн. БГНЕС/ЕПА

"Това са позорни сцени… Хулиганска фракция, водена от крайнодясна идеология, извърши сериозни актове на насилие", заяви пред журналисти шефът на ирландската полиция Дрю Харис.

Началникът на полицията в Ирландия съобщи днес, че 34 души са били арестувани заради снощните размирици в Дъблин.

"Общо имаме 34 арестувани, 32-ма от които ще бъдат изправени пред съда тази сутрин", каза Дрю Харис от полицията по време на пресконференция. Той допълни, че един полицай е бил тежко ранен при сблъсъците.

По-рано през деня полицията заяви, че за нападението на площад "Парнел", което е станало малко след 13:30 ч. по Гринуич, е задържан мъж на около 50-годишна възраст. Случайни минувачи са се намесили още в началото на атаката. Сред жертвите е петгодишно момиче, което е било сериозно ранено. Другите две деца - петгодишно момче и шестгодишно момиче, са получили по-леки наранявания.

Харис заяви, че разследващите проверяват всички версии за нападението. Преди това обаче високопоставен полицейски служител каза пред журналисти, че става въпрос за "изолирана атака", която не е свързана с тероризъм. "Няма да спекулирам повече по отношение на терористичен мотив. Докато не сме сигурни какъв е мотивът, трябва да останем отворени за причините за случилото се", подчерта от своя страна Харис.

Сблъсъците между крайнодесни демонстранти и полицаи са почти безпрецедентни за Дъблин. В Ирландия няма парламентарно представени крайнодесни партии, но през последната година зачестиха малките антиимигрантски протести, отбелязва Ройтерс.

Сн. БГНЕС/ЕПА

"Трябва да си върнем Ирландия от престъпниците"

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар в петък осъди остро антиимигрантските протестиращи и размириците, които предизвикаха, предаде Асошиетед прес.

Той заяви, че столицата на Ирландия е претърпяла две атаки – едната срещу невинни деца, а другата срещу „нашето общество и върховенството на закона“.

"Тези престъпници не са направили това, защото обичат Ирландия, не са го направили, защото са искали да защитят ирландския народ или от някакво изкривено чувство за патриотизъм. Те направиха това, защото са изпълнени с омраза, обичат насилието, обичат хаоса и обичат да причиняват болка на другите", допълни още премиерът.

Неговото правителство ще предприеме незабавни стъпки за затягане на законодателството срещу омразата, което според него не е подходящо за ерата на социалните медии, предаде Ройтерс.

"Трябва да си върнем Ирландия от безскрупулните, които се подчиняват на страховете на онези, които лесно се водят в тъмнина. И трябва да си върнем Ирландия от престъпниците, които търсят всякакви извинения, за да отприщят ужаса по нашите улици", каза още Варадкар.

mediapool.bg