Кламер БГ - Новини: Косово подаде официално кандидатурата си за членство в ЕС

Косово подаде официално кандидатурата си за членство в ЕС

Европа

|
Четв, 15 Дек 2022г. 17:26ч.
Косово подаде официално кандидатурата си за членство в ЕС

Албин Курти (ляво) дава съвместна пресконференция с чешкия министър по европейските въпроси Микулаш Бек, Сн. ЕПА/БГНЕС

Премиерът на Косово Албин Курти подаде днес кандидатурата на страната за присъединяване към Европейския съюз, поставяйки началото на процес, който може да отнеме години, ако не и десетилетия, и зависи от нормализирането на отношенията със Сърбия, съобщава Ройтерс.

Курти, който заяви по-рано тази седмица, че Косово ще кандидатства официално за членство в ЕС, предаде днес в Прага кандидатурата на Чехия, която в момента е ротационен председател на ЕС.

"Ние не искаме задна врата, не искаме бърза писта. Искаме да изградим ЕС в нашата страна с нашия народ", заяви Курти след предаването на кандидатурата на чешкия външен министър Микулаш Бек.

Косово беше единствената страна в региона, която досега не беше подала кандидатура за членство в Евросъюза.

Въпреки че има нежелание сред 27-членния съюз за по-нататъшно разширяване, руската инвазия в Украйна накара страните членки да посветят повече енергия на подобряването на отношенията с шестте страни от Западните Балкани - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия.

"Ние твърдо вярваме, че европейското бъдеще е единственият начин за решаване на проблемите в региона, независимо дали са икономически, социални или политически", заяви на свой ред Бек.

Косово, което е с преобладаващо албанско население, обяви независимост от Сърбия през 2008 г. с подкрепата на Запада след война през 1998 - 1999 г., в която се намеси НАТО, за да защити територията.

Косово не е член на ООН и пет страни членки на ЕС не признават държавността му – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания. Независимостта му е призната от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай.

Преди евентуално членство Косово трябва да постигне споразумение със Сърбия за нормализиране на отношенията, отбелязва Ройтерс. ЕС вече работи по сделка, на която се надява и двете страни да се съгласят в рамките на година.

Пратениците на ЕС и САЩ тази седмица призоваха Косово и Сърбия да запазят спокойствие на фона на продължаващата междуетническа криза в северната част на Косово, където местните сърби издигнаха барикади, за да попречат на придвижване на полицейските сили на фона на напрежение между властите и сръбското малцинство в Косово.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Прищина официално ще наруши Вашингтонското споразумение, като кандидатства за членство в ЕС днес и че отговорът на Белград ще бъде оповестен тази вечер след заседанието на правителството, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Вучич заяви това в Унгария, където е на визита.

"Те официално нарушават Вашингтонското споразумение и ние ще отговорим на всичко това тази вечер след заседанието на правителството, на което бях поканен във връзка с нашите искания, свързани с резолюция 1244 на ООН. Ще получите точен отговор", каза Александър Вучич. На въпрос дали има напредък около ситуацията в Косово, Вучич каза, че вчера е разговарял с европейски и американски представители и че има някои идеи.

"Дали ще успеем - ще видим. Ситуацията е сложна, но ще направим всичко възможно да запазим мира и стабилността", каза Вучич по време на обиколка на ГКПП Келебия-Томпа. Той посочи, че това, което правят някои страни от ЕС, е нарушение на член 49 от Договора за ЕС, тъй като условието за кандидатстване за членство в ЕС е да сте европейска държава.

"Не знам по какви критерии се гледа дали някой е държава или не. Дали една, дори и най-голямата членка на ЕС, мисли така, дали всички мислят така или това е на базата на членството в ООН. Взехме си поуки от всичко това. Ще трябва да се борим колкото е възможно повече и да защитим държавните и националните си интереси", отбеляза Вучич.

mediapool.bg