Кламер БГ - Новини: Кметицата на Париж Ан Идалго е кандидатът на социалистите за президент на Франция

Кметицата на Париж Ан Идалго е кандидатът на социалистите за президент на Франция

Европа

|
Пет, 15 Окт 2021г. 11:23ч.
Кметицата на Париж Ан Идалго е кандидатът на социалистите за президент на Франция

Ан Идалго

Кметицата на Париж Ан Идалго е кандидатът на Френската социалистическа партия за президентските избори догодина, предаде ДПА.

Шейсет и двегодишната Идалго бе избрана с гласуване в партията, побеждавайки бившия земеделски министър и кмет на Льо Ман Стефан Льо Фол, съобщи късно снощи председателят на Френската социалистическа партия Оливие Фор.

В кратка реч Идалго каза, че е фокусирана върху идеята за прогрес, социална справедливост и върховенство на закона, както и върху обещанието за равенство. Тя каза, че иска да бъде гласът на френските жени. Други важни сфери, споменати от нея, са опазването на околната среда и борбата с климатичните промени - проблеми, с които се е ангажирала и като кмет на Париж.

Идалго е родена в Испания. Тя е дъщеря на електротехник и шивачка, отбелязва ДПА.

Ан Идалго е кмет на Париж от 2014 г. В анкетите за президентските избори тя събира одобрение от 5-7 процента.

Изборите са насрочени за 22 април. Настоящият президент Еманюел Макрон и крайнодясната лидерка Марин Льо Пен са смятани в момента за най-обещаващите кандидати.

В някои проучвания на общественото мнение крайнодесният Ерик Земур е поставен пред Льо Пен, въпреки че той не е обявил официално кандидатурата си, посочва ДПА.

mediapool.bg