Кламер БГ - Новини: Ключови президентски избори в Полша под погледите на ЕС и Вашингтон

Ключови президентски избори в Полша под погледите на ЕС и Вашингтон

Европа

|
Пет, 26 Юни 2020г. 14:12ч.
Ключови президентски избори в Полша под погледите на ЕС и Вашингтон

Поляците ще избират в неделя президент, на вот с неясен още изход, закъснял заради пандемията и решаващ за бъдещето на консервативното националистическо правителство.

Досегашният държавен глава Анджей Дуда, който се бори за втори мандат, посети тази седмица Вашингтон, където чу насърчителни думи от президента Доналд Тръмп и бе поздравен за свършената "фантастична работа" в страната си.

С оглед дясната ориентация на партията му "Право и справедливост" (ПиС) Дуда е смятан от Тръмп за важен европейски съюзник. И визитата на полския лидер в Белия дом бе първото посещение на чуждестранен ръководител в САЩ от началото на пандемията.

Европейските партньори обаче неведнъж са критикували реформите на популисткото правителство в Полша, по-специално в съдебната система, твърдейки, че те разяждат демокрацията едва три десетилетия след падането на комунизма.

Според последните анкети Дуда лесно ще спечели първия тур в неделя, но шансовете му за втория, на 12 юли, са само 50 на сто - тогава негов съперник навярно ще е либералът Рафал Тшасковски, кмет на Варшава.

Антигейска риторика

Дуда обеща на поляците да защитава цяла поредица социални мерки, лансирани от управляващата партия, включително детски помощи и индексиране на пенсиите - ключов аргумент на популистите, с който те получиха втори мандат на общите избори през октомври.

Президентът подкрепи атаките на ПиС срещу правата на ЛГБТ и западните ценности - атаки, смятани от противниците им за отвличащ маньовър в светлината на корупционните подозрения срещу високопоставени функционери на партията, участващи в управлението на кризата с Covid-19.

Антигейските нападки на държавния глава предизвикаха протести в Полша и в чужбина.

Повел кампания под наслов "Писна ни", Рафал Тшасковски, основният съперник на досегашния президент, се ангажира да оправи отношенията с Брюксел.

"Наш земляк"

Щом поеха властта през 2015 г., Дуда и ПиС внесоха смут в полската политика - обтягаха отношенията с ЕС и неведнъж прибягваха до натиск чрез държавни предприятия и медии.

Ако Дуда получи втори петгодишен мандат, това може да означава за ПиС възможност да наложи на поляците още по-спорни промени; ако пък претърпи поражение, може да бъде застрашено влиянието на партията в страната.

Ред битови проблеми тегнат върху поляците - икономическите последици от пандемията изглежда ще вкарат страната в рецесия за пръв път от края на комунизма.

Малко са съмненията в изхода от надпреварата у жителите на Годжишув, сънливо и сравнително бедно селце в Източна Полша с 2200 жители.

Близо 90 на сто от местните избиратели са подкрепили на октомврийските избори ПиС - най-доброто постижение на партията в цялата страна.

"Бих писала на ПиС шестица заради разходите за социални нужди - заявява пред АФП 33-годишната Магда Чупак, учителка по английски, местен общински съветник и майка на две деца. - За мен като консерватор е много важно, че президентът Дуда е горд католик, един истински наш земляк."

"Скандално"

Анна Конечна, собственичка на малка фирма в богатия западен град Познан, заявява, че подкрепя Тшасковски.

Според нея е "скандално", че данъчните постъпления от дребния бизнес "се харчат с лека ръка" от правителството, за да финансира социални придобивки.

Насрочени първоначално за май, изборите бяха отложени заради пандемията, предизвикала 33 000 заразявания и над 1400 смъртни случая в Полша, страна с 38-милионно население.

Избирателните секции ще бъдат отворени от 07.00 до 21.00 ч. (05.00 - 19.00 по Гринуич). Веднага след приключването им ще бъдат оповестени резултатите от екзитпол.

По БТА

mediapool.bg