Кламер БГ - Новини: Качински попари надеждите за създаване на силен блок на крайнодесните в европарламента

Качински попари надеждите за създаване на силен блок на крайнодесните в европарламента

Европа

|
Ср, 05 Юни 2019г. 18:19ч.
Качински попари надеждите за създаване на силен блок на крайнодесните в европарламента

Надеждите на европейските крайнодесни партии за създаване на силен нов блок в европарламента претърпяха днес сериозен удар, предаде Ройтерс в сряда.

Това стана, след като управляващата в Полша националистическа партия "Право и справедливост" изключи днес възможността за присъединяване към евентуалната нова формация заради сериозни различия във връзка с отношенията с Русия.

Италианската крайнодясна партия Лига бе една от партиите с най-добър резултат на изборите за Европейски парламент миналия месец, а лидерът й Матео Салвини се опитва да убеди европейските националистически партии да загърбят различията помежду си и да сформират нов Европейски алианс на народите и нациите.

Миналата седмица обаче унгарският премиер Виктор Орбан изрази резерви по отношение на евентуалното присъединяване на неговата партия Фидес към евроскептичната формация на Салвини, а днес същото направи и лидерът на полската "Право и справедливост" Ярослав Качински.

"Когато става дума за Салвини, ние имаме проблем с желанието му да сформира нова група с формирования, които ние не приемаме, като например френския Националния сбор на Марин Льо Пен и "Алтернатива за Германия", изтъкна Качински пред частно полско радио.

Партията на Льо Пен, "Алтернатива за Германия" и Лига на Матео Салвини имат относително добри отношения с Русия, за разлика от "Право и справедливост", която изпитва традиционното за поляците недоверие към Кремъл, отбелязва Ройтерс.

"Право и справедливост", която насърчава католическите ценности и противопоставянето на това, което възприема като руски експанзионизъм в Украйна и на други места, спечели 26 от общо 51 места на Полша в европарламента.

Очаква се тя да остане член на блока на Европейските консерватори и реформисти.

mediapool.bg