Кламер БГ - Новини: Испанското правителство отива на изнесено заседание в Барселона

Испанското правителство отива на изнесено заседание в Барселона

Европа

|
Четв, 20 Дек 2018г. 15:45ч.
Испанското правителство отива на изнесено заседание в Барселона

В обстановка на напрежение с каталунските сепаратисти испанското правителство утре ще проведе изнесено заседание в Барселона под засилена охрана заради обявените сепаратистки демонстрации, предава Франс прес в четвъртък.

По този повод по-късно днес ще се срещнат испанският премиер Педро Санчес и каталунският сепаратистки премиер Ким Тора в опит да възобновят диалога, започнат през юли след идването на власт в Мадрид на социалиста Санчес.

Повече от година след неуспешния опит за отцепване през октомври 2017 г., изнасянето в Каталуния на седмичното заседание на кабинета идва въпреки натиска на десницата , която настоява за твърди мерки към сепаратистите, и на сепаратистите, които ще изразят враждебността си към правителството.

Влиятелната сепаратистка асоциация АНС призова за блокади с коли на Барселона утре, а радикалните активисти от Комитетите за защита на Републиката ще се съберат в близост до двореца, където ще заседава правителството под защитата на голям брой полицаи.

"На 21 декември ще бъдем неуправляеми", заявиха Комитетите в официалната си страница в Туитър в послание до снимка на обхванат от пламъци крал на Испания Фелипе Шести.

После е обявена демонстрация в центъра на Барселона за утре следобед, след заседанието на кабинета.

За много сепаратисти това заседание е провокация, защото ще се състои точно една година след последните регионални избори от 2017 г., на които бе потвърдено тяхното абсолютно мнозинство в каталунския парламент.

След това правосъдието попречи начело на местното правителство да бъде преизбран Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, след като Мадрид го свали от власт през октомври 2017 г.

"Това правителствено заседание не е провокация", отвърна вчера вицепремиерката Кармен Калво, която обърна внимание на "отговорността и нормалността", след като през октомври вече се състоя изнесено заседание на кабинета в Севиля, в южната област Андалусия.

След няколко дни преговори за формата и дневния ред, испанското правителство и каталунските власти в крайна сметка се договориха за среща днес с по четирима представители от всяка страна, ръководена от Санчес и Тора, които ще се срещнат и отделно.

Обаче "това не е среща между две правителства, защото Каталуния се управлява от правителството на Испания", подчерта Кармен Калво. Сепаратистите пък настояват да се говори за "правителствена мини-среща на върха", сякаш става дума за правителствата на две отделни държави.

Санчес дойде на власт през юни с обещанието да възобнови диалога със сепаратистите и бе избран и с техните гласове. В началото на ноември обаче те оттеглиха подкрепата си за него след поисканите от прокуратурата тежки присъди, в някои случаи до 25 години затвор, за сепаратистките лидери, които ще бъдат съдени в началото на 2019 г.

"Първите месеци от идването на власт на правителството на Педро Санчес бяха глътка свеж въздух. Свежият въздух обаче не е достатъчен, трябват някакви конкретни неща. Колкото повече държавното правителство се бави да признае, че тук има политически проблем, който изисква смело решение, толкова по-трудно ще е да се намери някакво решение", каза каталунският вицепремиер Пере Арагонес.

Макар че през последните месеци е имало редовни контакти между националната и регионалната изпълнителна власт по управлението на текущи дела, позициите им остават диаметрално противоположни по въпроса за самоопределението.

Санчес, който неотдавна обвини сепаратистите, че "вече разполагат само с лъжи в подкрепа на позициите си", се отказа от помирителния си тон, стреснат от възхода на анти-сепаратистките сили като крайнодясната "Вокс", която след последните регионални избори за пръв път влезе в местен парламент, този на Андалусия.

Председателят на дясната Народна партия Пабло Касадо вчера обвини Санчес, че "се моли за двустранна среща с един господин (Ким Тора), който иска кървава баня, гражданска война" в Каталуния.

mediapool.bg