Кламер БГ - Новини: Испания отново гласува, а кризата с Каталуния засилва позициите на крайната десница

Испания отново гласува, а кризата с Каталуния засилва позициите на крайната десница

Европа

|
Пет, 08 Ноем 2019г. 16:39ч.
Испания отново гласува, а кризата с Каталуния засилва позициите на крайната десница

Испания ще гласува на четвъртите по ред парламентарни избори за четири години и втори за последната година на фона на недоверието на избирателите и новата кампания за независимост на Каталуния, които засилват влиянието на крайната десница.

Първото предизвикателство за всеки, който спечели изборите в неделя, ще бъде преодоляването на силно фрагментираната и поляризирана политическа система и сформирането на парламентарно мнозинство, което да подкрепи съставянето на правителството.

Санчес се изправя в битка спетима други претенденти за премиерския пост. През последните дни той се опита да привлече колебаещите се и центристкия електорат, като заяви, че ще се фокусира през следващия си мандат върху икономическите проблеми и чрез втвърдяване на своята позиция към каталунските сепаратисти.

Усилията му идват в момент, когато подкрепата за консервативната Народна партия (НП) и за крайнодясната партия "Вокс" нараства след масовите протести в Каталуния миналия месец, когато бяха осъдени на затвор деветима лидери на сепаратисткото движение за опита за отделяне на богатата област преди две години.

В стремежа си да привлече испанците, недоволни от опита за отделяне, Санчес обеща онези, които организират незаконни референдуми за независимост, да влизат в затвора, с което промени досегашната позиция на социалистите.

"Няма да допусна още едно надигане на крайния национализъм, подхранван от фалшива риторика и изпълнен с лъжи, да подкопае успеха на испанската демокрация", написа 47-годишният лидер в коментар, публикуван тази седмица в няколко европейски вестника.

Политическият анализатор Пабло Симон, професор в Университета "Карлос Трети", обаче заяви, че печеленето на гласовете на избирателите е още по-трудно в контекста на изборите.

"Общественото мнение е гневно от повтарянето на изборите, с рекордни равнища на недоволство от политическата класа и с голям песимизъм за това какво ще е състоянието на икономиката догодина", каза той.

Дори Санчес да успее да събере подкрепа от противопоставящата се на мерките за икономии коалиция "Унидас Подемос" ("Обединени ние можем") и наскоро отцепилата се от нея партия "Мас Паис" ("Повече държава"), един социалистически кабинет вероятно ще се нуждае или от подкрепата на малките регионални партии, или ще трябва да разчита дясната опозиция да се въздържи при гласуването на вот на доверие.

Четвъртата по големина икономика в еврозоната функционира без стабилно правителство от средата на 2018 г. Тогава Санчес свали компрометираните от корупционни скандали консерватори при парламентарен вот на недоверие. Левоцентристкото правителство на малцинството се разпадна след по-малко от година, губейки парламентарната подкрепа на регионалните партии.

Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) увеличи местата си в парламента от 85 до 123 на изборите в края на април. Това обаче не бе достатъчно за абсолютно мнозинство от 176 от 350 общо депутати и отказът на лидера на "Унидас Подемос" Пабло Иглесиас да подкрепи Санчес остави премиера без достатъчно гласове.

Последните социологически проучвания показват, че и двете леви партии може да загубят подкрепа.

Междувременно НП се възстановява, след като през април изгуби повече от половината си депутатски места, които се стопиха до 66. Допитванията сочат, че консерваторите може да спечелят повече места на сегашните избори. Шансовете на лидера им Пабло Касадо да състави правителство обаче са по-малки от тези на Санчес, предвид това, че се очаква естественият съюзник на НП, десноцентристката партия "Сиудаданос" ("Гражданите"), да не се представи добре.

Партията, която извлича най-голяма изгода от кризата в Каталуния, е "Вокс", със своята смес от испански национализъм и популизъм.

В допълнение към призивите за лишаване на Каталуния от самоуправление и забрана на регионалните сепаратистки партии "Вокс" засилва антиимигрантската си риторика. Партията разпространява предизборни клипове, свързващи мигрантите с престъпността, а лидерите й организират митинги пред центрове, в които властите държат непридружените непълнолетни мигранти.

"Вокс" спечели през април 24 депутатски места - по-малко от прогнозите на социологическите проучвания - но това все пак е безпрецедентна победа за крайната десница, която бе в периферията на политическия живот от края на диктатурата генерал Франсиско Франко през 1975 г. Този път допитванията прогнозират, че "Вокс" ще спечели най-малко 40 места в Конгреса на депутатите.

Партията сега подкрепя регионалните коалиционни правителства на малцинството на НП и "Сиудаданос" в Мадрид, Андалусия и Мурсия. Подкрепата й е от ключово значение за много други регионални правителства, каза Бони Фийлд, професор по глобални изследвания в Университета "Бентли".

"Ако крайната десница удържи неочаквана победа в неделя, тази конфигурация със сигурност ще е един от вариантите на масата", заяви Фийлд.

Очаква се избирателната активност в неделя да е ниска - нещо, което обикновено облагодетелства десните партии. Изследователката обаче отбеляза, че социалистите са успели да мобилизират избирателите през април чрез разпалване на страховете от радикалната десница и възможността от дясно правителство, което да зависи от нея.

"Ще видим дали това отново ще проработи", добави тя.

По БТА.

mediapool.bg