Кламер БГ - Новини: Испания и ЕС се договориха за Гибралтар, Брекзит е възможен

Испания и ЕС се договориха за Гибралтар, Брекзит е възможен

Европа

|
Съб, 24 Ноем 2018г. 18:56ч.
Испания и ЕС се договориха за Гибралтар, Брекзит е възможен

Испания е постигнала споразумение с ЕС по спорните въпроси за британската територия Гибралтар, което открива пътя срещата на върха в Брюксел в неделя да се състои. По време на срещата трябва да се разгледа и одобри споразумението за Брекзит, договорено от правителството на британския премиер Тереза Мей, съобщи дипломатически източник в Брюксел, цитиран от БТА.

"Преговорите продължиха през нощта с Испания и с Великобритания. В току-що проведен телефонен разговор председателят на Европейския съвет Доналд Туск и испанският премиер Педро Санчес постигнаха споразумение за Гибралтар. Срещата на върха ще се състои", казва източникът.

Британското правителство оповести писмо от посланика си в ЕС Тим Бароу до секретариата на Туск, в което се посочва, че Великобритания няма да изхожда от презумпцията, че евентуален бъдещ търговски договор между нея и ЕС ще се отнася и за Гибралтар.

В близките няколко часа испанският премиер Педро Санчес ще направи изявление, в което ще изложи постигнатото споразумение с ЕС. Преди ден той каза, че няма да отиде в Брюксел за срещата на върха и няма да подкрепи споразумението за Брекзит, ако Лондон не потвърди, че бъдещето на анклава ще се решава в разговори между Великобритания и Испания.

"Получихме достатъчно гаранции, за да можем да намерим решение на конфликт, който продължи повече от 300 години между Обединеното кралство и Испания", коментира Санчес пред журналисти в Мадрид.

В проектодокумент, видян от Ройтерс, ЕС ще заяви на срещата на върха в неделя, че няма да има отношение към бъдещото разрешаване на проблемите около Гибралтар.

"След като Обединеното кралство напусне ЕС, Гибралтар няма да бъде включен в териториалния обхват на споразуменията, които ще бъдат сключени между ЕС и Обединеното кралство", се посочва в документа.

"Това обаче не изключва възможността за отделни споразумения между съюза и Обединеното кралство за Гибралтар . . . Тези отделни споразумения ще изискват предврителното съгласие на Кралство Испания", се пояснява в документа, видян от Ройтерс.

mediapool.bg