Кламер БГ - Новини: Има голям шанс европейският мониторинг върху България да бъде запазен

Има голям шанс европейският мониторинг върху България да бъде запазен

Европа

|
Съб, 26 Окт 2019г. 17:43ч.
Има голям шанс европейският мониторинг върху България да бъде запазен

Между осем и единадесет страни-членки на ЕС са против отпадането на мониторинга за спазването на върховенството на закона и борбата с корупцията в България, съобщава “Капитал“., позовавайки се на свои източници. Във вторник Европейската комисия обяви в своя доклад, че наблюдението върху София трябва да бъде прекратено, но отказа да вземе самостоятелно решение, въпреки че има такова право. ЕК обяви, че ще реши как да действа, съобразявайки се със Съвета на ЕС и Европейския парламент.

На този фон комисията обяви, че мониторингът върху Румъния трябва да бъде запазен, въпреки че страната имаше много успехи в борбата с корупцията по върховете на властта за разлика от България.

Големите фактори в ЕС Франция, Германия, заедно с тях и Холнадия, очаквано са срещу препоръката на отиващата си комисия “Юнкер“. Проблемът е, че запазването на мониторинга се иска още от Белгия, Люксембург, Австрия, Испания и Дания, пише “Капитал“.

Португалия, Швеция и Финландия също не приемат препоръката на ЕК като чиста монета. Положението с мониторинга на ЕК може да се окаже подобно на това с влизането в Шенген, където ЕК има положителна позиция за България, но няколко страни блокират нейната кандидатура.

В последните няколко политическият тон в докладите на ЕК бевидимо смекчен, въпреки че България продължава да не показва резултати в борбата с корупцията по върховете на властта, има огромен проблем с медийния натиск върху съдебната власт и не изпълнява ключови препоръки на Брюксел за прокуратурата.

Дори и да се стигне до отпадане на наблюдението върху София и Букурещ, то най-вероятно ще бъде заменено с друг вид мониторинг. Бъдещият председател на ЕК Урсула фон дер Лайен настоява за въвеждане на общо наблюдение за върховенството на закона и свободата на медиите, който да обхване всички страни от ЕС.

Целта е да се засили натискът върху Полша и Унгария, но в същото време да не се изпускат от контрол Румъния и България. Бъдещият мониторинг може да бъде обвързан и с достъпа до европейско финансиране, както предложи настоящата ЕК.

mediapool.bg