Кламер БГ - Новини: Изявления на посланика на САЩ в стил "Тръмп" вбесиха Берлин

Изявления на посланика на САЩ в стил "Тръмп" вбесиха Берлин

Европа

|
Ср, 06 Юни 2018г. 16:30ч.
Изявления на посланика на САЩ в стил "Тръмп" вбесиха Берлин

Правителството на САЩ защити "свободата на словото" на посланика си в Германия, който предизвика бурни реакции с изказването си, че иска да подкрепя консервативни партии в Европа, предаде ДПА.

В публикувано в неделя интервю за американския крайнодесен сайт Брайтбарт посланикът Ричард Гренел, който е на тази длъжност от по-малко от месец, заяви, че с него са влезли в контакт "множество консервативни движения от цяла Европа", които споделили с него усещането си, че тяхното политическо течение е във възход.

"Абсолютно искам да подкрепя други консерватори навсякъде в Европа, други лидери", добави Гренел.

След остри реакции в Туитър той сякаш отстъпи донякъде, като нарече "смехотворна" мисълта, че би подкрепял консервативни партии или кандидати на избори в Европа.

"Стоя обаче зад думите си, че сме свидетели на пробуждане на мълчаливото мнозинство, на тези, които отхвърлят елитите и техния измислен свят", уточни той, като заяви, че тази промяна "е водена от Тръмп".

Изказванията на Гренел предизвикаха изненада и недоволство в САЩ и Германия, тъй като от посланиците се очаква да избягват открито политически изявления и да се държат неутрално.

Вчера член на германското правителство обвини Гренел в намеса във вътрешните работи на Германия, а левите партии поискаха посланикът да бъде отзован.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е взел под внимание интервюто на Гренел за Брайтбарт и последвалите критики.

"Със сигурност ще има някои неща за обсъждане и затова е добре, че посланикът ще бъде приет от държавния секретар Андреас Михаелис", каза Маас.

"Посланиците имат право да изразяват мнението си", заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, като същевременно призна, че с изказванията си Ричард Гренел "представлява Белия дом".

"Понякога има мнения, които може да се харесват или не. Има и свобода на словото. Смятам, че посланик Гренел единствено подчерта, че в момента в Европа има консервативни партии и кандидати, които се представят добре, нищо повече", добави тя.

През май Гренел също привлече вниманието с изказването си, че работещите в Иран германски компании трябва незабавно да прекратят дейността си там, след като САЩ се оттеглиха от иранското ядрено споразумение.

С този президент всичко вече е различно

Пасажите, в които Гренел говори за мълчаливото мнозинство, благополучието на обикновения работещ човек и високомерието на политическия елит и в които той остро критикува сегашната бежанска политика в Европа, спокойно биха могли да бъдат повторени от него на някоя от сбирките на дясноконсервативната "Алтернатива за Германия". С тях той би си спечелил много аплодисменти, коментира Инес Пол от Дойче веле.

Досега беше нечувано чужд посланик да се меси така грубо във вътрешната политика на страната-домакин. Та нали задачите на посланика са да разяснява възгледите на страната си, да гради мостове и да потушава конфликти! Всеки, който сега се възмущава и учудва на това, че Гренел дефинира своята роля по друг начин, очевидно още не е разбрал, че с този американски президент всичко вече е различно. Включително и досегашните правила в дипломацията, пише по-нататък авторката.

Доналд Тръмп е предприемач, идващ от шоу-бизнеса, където са и най-големите му успехи. За него политиката не е "изкуство на възможното", както я беше дефинирал Ото фон Бисмарк. За Тръмп, както и за всички останали популисти най-важен е ефектът. В този смисъл: когато Гренел говори от Германия за серийна миграция и същевременно хвали австрийския хардлайнер Себастиан Курц, той отлично знае какво върши - американецът иска да окуражи онези сили в Европа, които (както и самият Тръмп) атакуват установения ред. Той адресира интервюто си към десните националистически лидери - като държавните ръководители на Унгария и Полша. Гренел се обръща към онези, които се противопоставят на Европа в днешния ѝ вид, продължава Инес Пол.

Американският посланик използва страховете на хората много умело - подобно на началника си в Белия дом. Дипломатът използва и слабостите на системата, преследвайки следната цел: налагане на нов ред на Стария континент. Той трябва да отслаби ЕС, от което пък трябва да спечели най-вече Америка.

Острите реакции, прекомерната възбуда и призивите за отзоваване не помагат в борбата срещу тази стратегия, целяща да отслаби ЕС. В една надпревара, изразяваща се в това кой кого ще надвика, винаги ще печели Тръмп. На Германия и нейните европейски партньори не им остава нищо друго освен да приемат, че не могат да разчитат на Доналд Тръмп. Те трябва да приемат и това: американският президент не само заплашва Европа с търговска война, но и използва един от своите топ-дипломати, за да ускори разцеплението в Общността.

Има само един адекватен отговор на тази нова форма на трансатлантически отношения: ясен договор за бъдещето на Европа, в който да има място не само за големите, но и за малките страни. Колкото и горчива да е истината: от съюзник в момента САЩ са се превърнали в опасност, която подклажда разделението. След интервюто на посланик Ричард Гренел вече няма никакво съмнение в това, пише авторката на Дойче веле.

mediapool.bg