Кламер БГ - Новини: Експертен екип е разработил алтернатива на предпазния механизъм за Брекзит

Експертен екип е разработил алтернатива на предпазния механизъм за Брекзит

Европа

|
Пон, 26 Авг 2019г. 19:12ч.
Експертен екип е разработил алтернатива на предпазния механизъм за Брекзит

Екип от експерти, включително бивш високопоставен британски представител в Европейската комисия, разработват план за замяна на предпазния механизъм за ирландската граница, който се оказа основната спирачка пред споразумението за излизането на Великобритания от Европейския съюз, съобщи брюкселският сайт "Политико". Работещите по плана споделят, че той вече е привлякъл "значителен интерес".

Предложението е разработено от Джонатан Фол, който е заемал различни ръководни постове и оглавяваше специалната работна група на ЕК за Брекзит, заедно с правистите академици Джозеф Уайлър и Даниел Сармиенто. То запазва интегритета както на единния пазар на ЕС, така и на територията на Обединеното кралство, не изисква Ирландия да бъде третирана различно от останалата част на ЕС или пък Северна Ирландия да бъде третирана различно от Великобритания, освен това не обвързва Великобритания с митническия съюз на ЕС, позволявайки й по този начин да води собствена търговска политика, са разяснили от екипа пред "Политико".

Предложението се базира на принципа, че Великобритания и ЕС имат различни регулаторни системи и митнически режими, но Великобритания и Ирландия ще приемат в законодателството си, че умиленият износ на стоки през ирландската граница, който нарушава регулаторните правила от двете страни на границата, е криминално престъпление.

За да се избегнат митнически проверки на границата, предложението предвижда създаването на "центрове за търговия на ЕС" в Ирландия и Великобритания, които обаче няма да са на границата, където ще бъдат обработвани всички стоки, предназначени за ЕС или респективно за Великобритания, през Северна Ирландия, включително плащането на мита и други такси, преди реално да напуснат британската или ирландската територия.

Планът е изготвен с оглед на нарастващата възможност за Брекзит без сделка. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че страната ще напусне ЕС до 31 октомври, независимо дали има или няма споразумение с ЕС.

Фол, Уайлър и Сармиенто смятат, че при тази перспектива са необходими нов поглед и ново мислене, за да се преодолеят втвърдените позиции на двете страни в преговорите и да се стигне до нещо полезно. Те допълват, че са разтревожени от тона на дебата и искат да покажат, че има практическо решение, което би могло да удовлетвори и двете страни.

Не е ясно дали планът вече е изложен в Брюксел и пред британското правителство, но екипът твърди, че към него е проявен значителен интерес.

mediapool.bg