Кламер БГ - Новини: Европейският съвет ще обсъди въпросите за Украйна, Близкия изток и миграцията

Европейският съвет ще обсъди въпросите за Украйна, Близкия изток и миграцията

Европа

|
Четв, 26 Окт 2023г. 12:56ч.
Европейският съвет ще обсъди въпросите за Украйна, Близкия изток и миграцията

Европейският съвет ще обсъди въпросите за Украйна, Близкия изток и миграцията

Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС пристигат днес в Брюксел за двудневна среща, на която е предвидено да обсъдят въпроси по сигурността, външната политика и икономиката.

Днес следобед срещата ще започне с обсъждането на водещите цели на ЕС до 2027 г. и необходимостта от изменения в общия бюджет. Заседанието ще продължи с разисквания за помощта за Украйна и се очаква в разговора да се включи украинският президент Володимир Зеленски, който ще участва по видеовръзка.

Унгария не може да подкрепи предложението на Европейската комисия за промяна на бюджета на ЕС, заяви снощи началникът на канцеларията на унгарския премиер Виктор Орбан и добави, че предоставянето на Украйна на средства от бюджета в продължение на четири години е неприемливо, предаде Ройтерс.

Тази вечер участниците в срещата ще разговарят също за обстановката в Близкия изток и въпросите с миграцията. Предвижда се те да обсъдят отношенията Белград-Прищина и събитията в Карабах. Утре дневният ред включва икономически въпроси, свързани с еврозоната и въвеждането на цифровото евро.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази в навечерието на срещата очакване, че ЕС ще потвърди подкрепата за Украйна и ще осъди решително нападението на "Хамас" срещу Израел в началото на месеца. Той добави, че ЕС ще повтори призива си за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници. Мишел се застъпи за постигането на мирно решение на основата на две държави.

mediapool.bg