Кламер БГ - Новини: Европарламентът няма ясна процедура за избора на главен прокурор

Европарламентът няма ясна процедура за избора на главен прокурор

Европа

|
Пон, 25 Фев 2019г. 16:08ч.
Европарламентът няма ясна процедура за избора на главен прокурор

Европейският парламент все още не е изработил процедура, по която ще избере своя фаворит за позицията на европейския главен прокурор. Възможностите за гласуване на кандидатите са поне две, съобщиха в понеделник представители на службата по печата на Европейския парламент, цитирани от БТА.

Изслушването на тримата фаворити за позицията започва във вторник пред две парламентарни комисии. След това е насрочено заседание на комисията на ЕП по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи, която ще определи следващите стъпки.

Възможно е Европейският парламент да определи кого подкрепя с гласуване в пленарната зала от всички европейски депутати. Вариант е да има гласуване само на ръководството на институцията.

Досега професионалната група по подбора, определила тримата финалисти в процедурата, гласува в полза на румънката Лаура Кьовеши. В тази комисия влизат 12 бивши членове на Съда на ЕС, Европейската сметна палата, бивши национални членове на Евроюст, членове на националните върховни съдилища, висши прокурори и юристи с общопризната компетентност.

Лаура Кьовеши е бивш главен прокурор на Румъния и бивш ръководител на антикорупционния директорат в страната, който постигна стотици присъди срещу корупцията по върховете на властта в страната.

При политическото гласуване в Съвета на ЕС на първо място бе поставен френският претендент Жан-Франсоа Бонер, а второто място си поделиха Кьовеши и германският й съперник Андрес Ритер. Румъния, която е ротационен председател на Съвета на ЕС, прави всичко възможно, за да саботира кандидатурата на Кьовеши. България също не е подкрепила Кьовеши, стана ясно миналата седмица.

Ако Европейският парламент гласува в полза на кандидат, различен от Жан-Франсоа Бонер, ще трябва да започнат преговори със Съвета на ЕС. Ако и двете институции подкрепят французина, то той може да се смята за избран.

Първоначално се очакваше бъдещият главен прокурор на ЕС да бъде назначен на 1 март. Предвижда се Европейската прокуратура да заработи от догодина, а нейният офис ще бъде в Люксембург.

Европейската прокуратура ще разследва злоупотреби с европейски средства на територията на всички държави членки, които участват в нея. Акцентът е трансграничната престъпност и измамите с ДДС. Все по-засилено се коментира, че ако службата отговори на очакванията, нейната компетентност може да бъде разширена и с разследвания на тероризъм и организирана престъпна дейност на територията на ЕС.

До момента общо 22 държави са се присъединили към споразумението за създаване на Службата на Европейския прокурор, сред които е и България. В новата структура към момента свои представители няма да имат Полша, Унгария, Ирландия, Великобритания и Швеция.

mediapool.bg