Кламер БГ - Новини: Евроорганизации са жертва на свързани с Covid-19 фишинг атаки

Евроорганизации са жертва на свързани с Covid-19 фишинг атаки

Европа

|
Четв, 30 Апр 2020г. 15:36ч.
Евроорганизации са жертва на свързани с Covid-19 фишинг атаки

В ЕС се наблюдават посегателства в интернет, свързани с пандемията от Covid-19, срещу европейски организации и техни задгранични представителства. Това се посочва в изявление на върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел.

Открити са подобни злонамерени дейности, насочени включително към здравеопазването. От началото на пандемията са били установени кампании за разпространение на фишинг (подмамващи имейли) и зловреден софтуер (т.нар. компютърни вируси), блокиране на сайтове (DDoS), някои от които засягат съоръжения от съществено значение за пресичане разпространението на болестта, добавя той.

Всяко подобно действие е неприемливо. Всички извършители трябва незабавно да прекратят тези безотговорни действия, застрашаващи живота на хората, заявява Борел. Той допълва, че ЕС ще противодейства с повишаване на сътрудничеството на техническо, съдебно и дипломатическо равнище. ЕС призовава държавите по света да открият и преследват извършителите на такива действия на своя територия.

mediapool.bg