Кламер БГ - Новини: ЕС с нов механизъм за санкции за химическо оръжие и план срещу дезинформацията

ЕС с нов механизъм за санкции за химическо оръжие и план срещу дезинформацията

Европа

|
Пет, 29 Юни 2018г. 14:20ч.
ЕС с нов механизъм за санкции за химическо оръжие и план срещу дезинформацията

Лидерите на страните от ЕС са решили да създадат нов механизъм за въвеждане на санкции с цел борба срещу използването на химическо оръжие. Това се казва в изявлението от срещата на върха в Брюксел, прието в първия ден от нея.

Европейският съвет призовава възможно най-скоро да се приеме нов режим на ЕС за въвеждане на ограничителни мерки във връзка с използването и разпространението на химическо оръжие, се казва в изявлението.

В документа от срещата се казва и че Европейският съвет е поръчал на дипломат номер едно на ЕС Федерика Могерини да подготви до декември план за борба с дезинформацията.

Европейският съвет приканва Европейската комисия и върховния представител за външните дела и политиката на сигурността в сътрудничество със страните членки да представят до декември 2018 г. план за действие със специални предложения за борба с дезинформацията, се казва в документа.

Европейските лидери освен това призоваха Русия да сътрудничи по разследването на катастрофата със самолета Боинг през юли 2014 г. в. Източна Украйна. Самолетът на малазийските авиолинии изпълняваше курс от Амстердам за Куала Лумпур и се разби на 17 юли 2014 г. в Донецка област в Източна Украйна. Загинаха 298 души - граждани на 10 страни.

mediapool.bg