Кламер БГ - Новини: ЕС подготвя глобална стратегия за обща външна политика и сигурност

ЕС подготвя глобална стратегия за обща външна политика и сигурност

Европа

|
Четв, 31 Ян 2019г. 12:39ч.
ЕС подготвя глобална стратегия за обща външна политика и сигурност

Министрите на отбраната на страните членки на ЕС се събраха на неформална среща в Букурещ, за да анализират перспективите пред прилагането на Глобална стратегия на ЕС за обща външна политика и сигурност.

От българска страна в срещата участва министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Военните министри ще направят също оценка на инициативи като Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и Европейски фонд за отбрана, посочва агенцията.

На 12 декември 2017 г. двадесет и пет страни членки на ЕС решиха официално да създадат Постоянно структурирано сътрудничество в сферата на отбраната и сигурността - инициатива, която позволява на страните да сътрудничат тясно за укрепване на военните възможности, полагайки основата на т. нар. "съюз за европейска отбрана", припомня Аджерпрес.

Участието в инициативата е доброволно, като само Дания, Малта и Великобритания избраха да не участват.

Очаква се участниците в неформалната среща на министрите на отбраната на страните от ЕС да обсъдят също начини за укрепване на партньорството ЕС-НАТО в сферата на отбраната и сигурността.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза в Букурещ, че очаква съюзниците да подпишат и споразумението за присъединяване на Република Македония, след като страната се съгласи да промени името си, за да реши дългогодишния спор с Гърция.

Столтенберг каза, че когато Република Македония стане членка на НАТО, страната ще допринесе за мира и стабилността в региона и в Европа.

mediapool.bg