Кламер БГ - Новини: ЕС обсъжда по-гъвкав подход към миграцията

ЕС обсъжда по-гъвкав подход към миграцията

Европа

|
Четв, 18 Окт 2018г. 17:50ч.
ЕС обсъжда по-гъвкав подход към миграцията

Австрийският канцлер Себастиан Курц иска по-гъвкав подход за решаване на противопоставянето в ЕС по въпроса за миграцията, предаде ДПА.

Вместо да продължат настояванията за обвързващи квоти за разпределяне на мигрантите между целия ЕС, държавите членки трябва да възприемат подход на солидарност с партньорите в съюза, заяви Курц.

"Това означава, че всяка държава трябва да даде свой принос, където може и където има смисъл", добави той в Брюксел на срещата на върха на ЕС.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни изрази подкрепа за подобен подход: например държавите членки, които не искат да участват в разпределянето на мигрантите, да могат да плащат за усилията на ЕС да контролира източниците на миграция извън съюза.

"Ако платите, е възможно: без бежанци, но повече пари", каза Таяни. "Това трябва да бъде споразумение. Аз съм гъвкав по този въпрос, защото никой не е съвършен", добави той.

Австрия, която е ротационен председател на ЕС, иска до края на мандата й в края на годината да бъде постигнат напредък по въпроса с миграцията.

Днес във втория ден от срещата на върха лидерите обсъждаха и как ЕС да предостави по-голяма помощ на северноафриканските държави. Много мигранти пътуват през Либия, където заради политическия хаос и конфликта е трудно да се охранява крайбрежието.

Една от вероятните теми при обсъжданията е и засилване на сътрудничеството с Триполи, включително улесняване на доброволните завръщания чрез Международната организация по миграцията и по-засилено обучение от ЕС за либийската брегова охрана.

Европейският съвет реши в четвъртък ЕС да продължи да укрепва способностите си за възпиране на хибридните, кибернетичните, химическите, биологичните, радиологичните и ядрените заплахи.

Европейският съвет осъжда враждебното електронно нападение срещу Организацията за забрана на химическото оръжие (ОЗХО).

Такива заплахи и нападения засилват общата ни решимост да продължим да укрепваме вътрешната сигурност на ЕС, както и способността и възможностите за разкриване, предотвратяване, осуетяване и отговор на враждебни действия на чуждестранни разузнавателни мрежи и на други злонамерени участници на нашата територия и онлайн, се посочва в заключенията от срещата на държавните и правителствените ръководители от ЕС.

Европейският съвет приветства приемането на новия режим за санкции за противодействие на заплахата от химически оръжия и очаква бърз напредък в изготвянето на наказателни списъци с граждани и организации.

Европейският съвет призовава за мерки, насочени към борба с незаконните и злонамерени действия, извършвани в киберпространството или чрез кибернетични средства.

Отчита се необходимост от разгръщане на възможностите за отговор и възпиране на електронни нападения чрез санкции на ЕС. Европейският съвет очертава нуждата от защита на демократичните системи на ЕС и борба срещу дезинформацията, включително в навечерието на предстоящите избори за евродепутати, при пълно зачитане на основните права.

mediapool.bg