Кламер БГ - Новини: ЕП ще приеме нова резолюция за върховенството на закона в Малта

ЕП ще приеме нова резолюция за върховенството на закона в Малта

Европа

|
Пон, 16 Дек 2019г. 13:40ч.
ЕП ще приеме нова резолюция за върховенството на закона в Малта

Европейският парламент ще обсъди утре отново въпроса с върховенството на закона в Малта и разследването на убийството на журналиста Дафне Галиция. Това се посочва в дневния ред на последната за тази година сесия на ЕП, съобщава БТА.

Предвижда се в четвъртък евродепутатите да гласуват нова резолюция по този въпрос. Първата резолюция на ЕП бе приета непосредствено след убийството на Галиция преди две години. В началото на декември представители на ЕП посетиха Малта, за да се запознаят на място с обстановката и за срещи с представители на властите и на гражданското общество.

Тази вечер евродепутатите ще отбележат 30-годишнината от румънската революция през декември 1989 г., сочи дневният ред. Румъния е единствената източноевропейска държава, където властта бе свалена със смъртна присъда за държавния глава.

Във вторник евродепутатите ще обсъдят злоупотребите с европейски средства в държавите от ЕС. Отбелязва се, че се наблюдават случаи на заграбване на земи и злоупотреба с власт в някои държави, затова евродепутатите ще поискат от ЕК да предприеме мерки за по-добра защита на бюджета.

ЕП отчита, че наскоро медии съобщиха за високопоставени служители, възползвали се от положението си, за да усвоят голяма част от средствата на ЕС за сближаване и за селско стопанство, като по този начин подкопават доверието на гражданите в европейските институции. През март ЕП заяви, че в някои държави процедурите за възлагане на обществени поръчки "може да са станали полузаконни" и да "възпрепятстват лоялната конкуренция, като създават предпоставка за измами".

Също във вторник ЕП ще гласува за избор на нов европейски омбудсман. Кандидатите са петима, като избраният ще работи с мандат от пет години, за да разследва случаи на лошо управление в институциите на ЕС, включително по жалби на граждани.

В сряда ЕП ще обсъди резултатите от последното заседание на Европейския съвет и ще отбележи десетата годишнина от договора от Лисабон. С този договор ЕП получи правомощието да избира председателя на Европейската комисия.

В същия ден евродепутатите ще приемат незаконодателна резолюция, посветена на правата на хората с необичайна сексуална ориентация в Полша. Преди парламентарните избори тази есен, много полски райони се самообявиха символично за "зони без ЛГБТИ идеология". Според ЕП тези действия са допринесли за заклеймяването и отхвърлянето на ЛГБТИ хората.

mediapool.bg