Кламер БГ - Новини: Български евродепутати призоваха Нидерландия да ни пусне в Шенген

Български евродепутати призоваха Нидерландия да ни пусне в Шенген

Европа

|
Четв, 10 Ноем 2022г. 14:42ч.
Български евродепутати призоваха Нидерландия да ни пусне в Шенген

Сн. ЕПА/БГНЕС

В писмо, изпратено до премиера на Нидерландия Марк Рюте, българските евродепутати от всички политически групи отправят призив България и Румъния да не стават заложници на една страна за присъединяването си към Шенген.

"11 годишното безпрецедентно и лишено от всякакво основание блокиране на присъединяването на двете страни от Съвета на ЕС и специално от Нидерландия, трябва да бъде прекратено. Решенията не трябва да зависят от националния дневен ред на една или друга страна-членка", се посочва в писмото, цитирано от БНР.

Членовете на Европейския парламент припомнят, че мисията на комисията в двете страни, проведена наскоро, е показала, че двете страни прилагат стриктно законодателството на Шенген.

Очаква се въпросът да бъде подложен на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За да има положително решение, е необходимо единодушие.

Засега, поне официално, само Нидерландия има резерви.

"България ще направи всичко възможно Нидерландия да ни подкрепи при гласуването на 9 декември за членството ни в Шенген, часове след като ЕК отново посочи готовността на България и Румъния да се присъединят", коментира в четвъртък зам.-външният министър Костадин Коджабашев.

В четвъртък Европейският парламент гласува резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Отправен е призив Съветът на ЕС да одобри решението до края на годината. Решението бе прието с 534 гласа "за", 53 "против" и 25 въздържали се, съобщи БТА.

Евродепутатите очакват докладите за отблъскване на мигранти по хърватските граници да бъдат взети предвид, както и да има независими оценки и наблюдение, за да се спазва международното право.

През 2018 г. ЕП заяви, че Хърватия трябва да бъде приета в Шенген, веднага щом изпълни необходимите изисквания.

mediapool.bg