Кламер БГ - Новини: ЕП прие десет пъти по-ниски нива за допустимо излагане на азбест

ЕП прие десет пъти по-ниски нива за допустимо излагане на азбест

Европа

|
Вт, 03 Окт 2023г. 15:02ч.
ЕП прие десет пъти по-ниски нива за допустимо излагане на азбест

Азбестът отдарна е забранен за ползване, но все още присъства в много сгради и покрай ремонти и саниране работници са изложени на канцерогенното му въздействие

Европейският парламент одобри във вторник нови правила за защита на работниците в ЕС от рисковете за здравето, свързани с азбеста, и за подобряване на ранното откриване на азбест.

Директивата за намаляване границата на професионална експозиция на азбест и откриването на още по-тънки азбестови влакна бе одобрена с 614 гласа "за"„ двама евродепутати бяха против, а четирима се въздържаха. Документът вече е съгласуван с държавите членки.

По-ниско ниво на експозиция

Целта на закона е да се намали излагането на въздействието на азбестови влакна възможно най-много. Граничната стойност на професионална експозиция ще бъде десет пъти по-ниска и ще бъде намалена от 0.1 на 0.01 влакна азбест на кубичен сантиметър. За това изискване няма да има преходен период.

До шест години най-късно държавите членки ще трябва да преминат към по-модерна и чувствителна технология, която може да открива азбестови влакна – това е електронната микроскопия. След това те ще имат възможност да намалят нивото до 0.002 влакна азбест на куб. см, с изключение на тънки влакна, или до 0.01 влакна азбест на кубичен сантиметър, включително на тънки влакна.

Защитно и дихателно оборудване

Новите правила включват и нови изисквания за по-стабилна защита на работниците. Те ще трябва да носят индивидуално защитно и дихателно оборудване. Облеклото ще трябва да се почиства безопасно, ще има процедура за отстраняване на замърсяването и висококачествени изисквания за обучение на работниците.

Докладчикът по досието, Вероник Трийе-Льоноар, почина на 9 август 2023 г., преди окончателното приемане на директивата, посочват от пресслужбата на Европарламента.

"Достигнахме една стъпка по-близо до бъдеще без азбест. Днешното гласуване е част от голямото наследство на Вероник Трийе-Льоноар, която се бори неуморно за здравето на европейските граждани", коментира председателят на комисията по заетост и социални въпроси Драгош Пислару (Renew, Румъния).

"Тези нови правила относно азбеста драстично намаляват нивото на азбест, на което са изложени работниците, като ги предпазват от опасния канцероген. Но тъй като няма безопасно ниво на експозиция на азбест, новите правила също така защитават работниците, като им осигуряват защитно облекло и дихателно оборудване, защитавайки тези, които са на предната линия на работата за обновяване на сградите", допълни той.

Канцероген, който още е сред нас

Съветът също ще трябва официално да одобри текста преди публикуването му в Официален вестник на ЕС и влизането му в сила.

Азбестът е изключително опасен канцероген, чието наличие е проблем за редица сектори, като строителството, обновяването и противопожарната борба. Това е най-голямата причина за рак, свързан с работата: 78 % от професионалните ракови заболявания, признати в държавите членки на ЕС, са свързани с експозиция на азбест. Въпреки че всички форми на азбест са забранени в ЕС от 2005 г. насам, азбестовите влакна все още присъстват в милиони сгради и инфраструктури, причинявайки смъртта на повече от 70 000 души годишно в Европа, посочват от Европарламента.

Въпреки че Зеленият пакт на ЕС насърчава санирането на сградите с цел подобряване на енергийната ефективност и гарантиране на преход към чиста енергия, това означава също така, че работниците са изложени на повишен риск от професионални ракови заболявания. С тези нови правила ЕС се стреми да изпълни ангажиментите, поети в европейския план за борба с рака и плана задействие на Европейския стълб на социалните права.

mediapool.bg