Кламер БГ - Новини: ЕП одобри сертифицирането на далекосъобщителните изделия и услуги

ЕП одобри сертифицирането на далекосъобщителните изделия и услуги

Европа

|
Вт, 12 Март 2019г. 18:03ч.
ЕП одобри сертифицирането на далекосъобщителните изделия и услуги

Европейският парламент съобщи, че приема правилата за киберсигурността на ЕС, с които въвежда първата процедура за издаване на сертификати за изделия, процедури и услуги. ЕП прие и резолюция с призив за действие срещу заплахите за сигурността, свързани с нарастващото технологично присъствие на Китай в ЕС, предаде БТА от Страсбург.

Евродепутате изразяват силна загриженост от неотдавнашните обвинения, че далекосъобщителното оборудване от пето поколение (5G) може да съдържа умишлени пропуски, от които да се възползват китайските производители и национални власти за неразрешен достъп до лични данни.

ЕП е загрижен, че търговците на оборудване от страни извън ЕС може да представляват заплаха за европейската сигурност заради местното законодателството, което ги принуждава да сътрудничат по въпросите на "държавната сигурност".

В съобщение на ЕП се отбелязва, че китайските закони за държавна сигурност са довели до различни действия, включително пълна забрана за дейността на китайски търговци и производители в някои държави.

Евродепутатите призовават Европейската комисия и държавите от ЕС да предоставят насоки за борбата с киберзаплахите и слабостите при снабдяване с най-ново далекосъобщително оборудване, например чрез различни доставчици, сложни процедури за възлагане на обществени поръчки, стратегия за намаляване на зависимостта на ЕС от чужди технологии за киберсигурност.

mediapool.bg