Кламер БГ - Новини: ЕК най-вероятно ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия

ЕК най-вероятно ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия

Европа

|
Пет, 16 Ноем 2018г. 17:07ч.
ЕК най-вероятно ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия

Европейската комисия ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит срещу Италия на 21 ноември, съобщи Ройтерс, позовавайки се на три източника.

До мярката ще се стигне, след като Рим се противопостави на възраженията на Брюксел по бюджета на страната за 2019 г. Италия отказа да коригира плановете си да заема и да харчи повече през идната година.

Във вторник италианското правителство представи на комисията отново същия проектобюджет, със същите клаузи, които Брюксел отхвърли през октомври като противоречащи на европейските норми.

"Комисията ще представи доклада си за започване на процедура по прекомерен дефицит в сряда", е посочил високопоставен европейски представител пред Ройтерс.

Междувременно, в петък еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Моксовиси публично призова за диалог с италианското правителство.

"Диалогът не е прекъснат, продължаваме да си говорим", заяви Московиси пред икономическия сайт "Бурсорама" (Boursorama).

"За мен има едно нещо, което трябва да се изключи и то е криза с Италия, която е централна и основна страна за еврозоната. Ще продължим в духа на диалога", потвърди еврокомисарят , като увери, че "никога не е бил в логиката на сблъсък" с италианското правителство.

Брюксел отхвърли проектобюджета на Рим на 23 октомври и му даде срок до 13 ноември да го преразгледа. Италия реши въпреки това да запази непроменен заложения дефицит от 2.4 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) през следващата година.

Италианското правителство се изложи на опасността от откриване на "процедура за прекомерен дефицит", която може да доведе до финансови санкции на стойност 0.2% от БВП (около 3.4 милиарда евро). Процедурата обаче се очертава дълга и санкциите остават твърде хипотетични.

mediapool.bg